Pentru a-ți menține o dantură sănătoasă și frumoasă este nevoie de răbdare și de un ritual de îngrijire bine pus la punct. În plus, dulciurile și sucurile acidulate trebuie ținute la distanță pentru a evita depunerile de tartru, scrie digi-world.tv.
Pe lângă toate acestea, este important de știut că în păstrarea unei danturi sănătoase și periuța de dinți joacă un rol fundamental, așa că aceasta trebuie schimbată cu regularitate, căci, folosită un timp îndelungat, poate produce complicații la care nu te așteptai.
Periajul, de cel puțin două ori pe zi, are rolul de a îndepărta placa bacteriană care este lipită de dinți, principala cauză a apariției cariilor. Chiar dacă este efectuat și ai impresia că ți-ai dus misiunea la bun sfârșit, amintește-ți când ai schimbat ultima dată periuța.
Durata de viață a acesteia, astfel încât să dea rezultatele dorite, este de trei luni, așa că dacă a depășit acest termen ea nu va mai acționa corespunzător, iar tu vei trăi cu falsa impresie că ai făcut o igienă bucală corectă, deși în realitate nu este chiar așa.
În plus, prin folosirea sa după termenul de valabilitate te expui la un pericol similar cu cel determinat de mâncarea dulciurilor, așa că nu uita să înlocuiești periuța ori de câte ori se impune, mai scrie sursa citată.
Un studiu din 2013, citat de express.co.uk, în timpul căruia a fost testată eficacitatea periuțelor de dinți, a constatat că după trei luni de utilizare acestea nu mai pot îndepărta eficient placa bacteriană.
Odată cu trecerea timpului perii se rup și nu mai pot curăța zonele așa cum ar fi făcut-o imediat după deschidere. Așa că, este un teren prielnic pentru apariția plăcii care duce la gingivită.
Potrivit studiului efectuat, se pare că după 40 de zile de de la deschidere periuțele de dinți nu mai sunt la fel de eficiente, mai scrie sursa citată.
Și în ceea ce privește periuțele electrice, durata de viață a unui capăt este aceeași, maxim 3-4 luni, după care necesită înlocuire.