Ce salariu vor tinerii șomeri care spun că nu își găsesc un loc de muncă

Ce salariu vor tinerii șomeri care spun că nu își găsesc un loc de muncă
Sursa foto: shutterstock.com

Șomajul în rândul tinerilor se păstrează la același nivel ridicat, chiar dacă România cheltuiește milioane de euro din fonduri europene pentru a-i ajuta să-și găsească un loc de muncă, informează Știrile Pro Tv.

Aproape un sfert dintre cei cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani nu urmează o formă de învățământ, dar nu au nici loc de muncă. Angajatorii nu le oferă prea multe șanse deoarece sunt nestatornici.

Ce salariu își doresc tinerii

Tinerii își doresc un loc de muncă unde să primească un salariu de circa 3000-4000 de lei.

Alexandru, în vârstă de 22 de ani, își dorește să fie șofer pe camion, iar înainte a lucrat o perioadă de timp pe șantier.
„Momentan mă ajută ai mei și înainte să mă apuc de școala de șoferi am lucrat o perioadă pe șantier. Am căutat pe internet, dar este foarte greu. Vor foarte multe de la tineri. Să muncesc pe 2.000 de lei… aș face și asta, dar vor de dimineața până seara și în condiții…”, a spus el.

Tinerii nu-și găsesc un loc de muncă sau renunță repede la el

Acești tineri reprezintă trei sferturi din numărul total al șomerilor din România. Unii spun că nu reușesc să se angajeze, iar alții renunță la job după câteva săptămâni de probă.

„O mare parte din vină o are sistemul de educație, care nu pregătește tinerii pentru ce se întâmplă în piața muncii. Au o impresie foarte bună despre ei, consideră că munca pe care ei o depun valorează mult”, este de părere Leonard Barcsa, consultant recrutare.

Cu toate acestea, sunt și tineri care s-au adaptat cerințelor pieței. Ciprian, în vârstă de 24 de ani, este bucătar cu diplomă.
„Am lucrat ca ospătar câteva luni de zile și după mi-am dorit în bucătărie. Mi-a fost cam greu să vin aici, să mă mut, dar am reușit până la urmă”, a spus el.
„Văd mult mai accesibil domeniul HoReCa, pentru că se angajează mult mai repede, noi nu cerem experință”, a transmis Cătălin Bogdan Pamfil, manager restaurant.

Deși rata șomajului este de circa 5% la nivelul populației generale, în rândul tinerilor depășește 22%. Ca să îi integreze pe piața muncii, mai multe organizații investesc în consiliere, cursuri de formare, oferă chiar și finanțare pentru viitori antreprenori.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiul ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)