Ce salariu are un român care lucrează într-un depozit în Germania. Ofertele de muncă din străinătate, tot mai multe, doritori prea puțini

Ce salariu are un român care lucrează într-un depozit în Germania. Ofertele de muncă din străinătate, tot mai multe, doritori prea puțini
Sursa Foto: Freepik

Ofertele pentru locurile de muncă din străinătate sunt tot mai multe, doar că numărul doritorilor a scăzut. Majoritatea sunt în domeniul transporturilor, construcțiilor și ingineriei, în multe țări din vestul Europei, dar și în Emiratele Arabe.

Salariile românilor din diaspora

Doar luna trecută erau în jur de 2.700 de locuri de muncă în străinătate, pe o singură platformă de recrutare, cu 12% mai mult față de anul trecut. Dar, salariile au cam rămas în urmă și nu mai țin cont de inflația din vest, conform știrileprotv.

Un român care lucrează într-un depozit în Germania va câștiga maxim 1.800 de euro pe lună. Un asistent medical în Italia câștiga 2.000 de euro, iar medicii din Franța și Belgia, peste 4.000 de euro. O româncă stabilită în Malaga cheltuie în fiecare lună în jur de 500 de euro doar pentru cumpărături.

„În primul rând, chiriile au crescut, însă salariile nu au menținut pasul. Dacă vorbim de o comparație de acum și 10 ani în urmă chiriile și prețurile chiar s-au dublat, însă salariile poate au crescut doar cu 30%. Mulți, inclusiv din Spania, sunt în căutare de joburi mai bine plătite și se îndreaptă către țări din regiunea nordică, Germania, Olanda, inclusiv cei din IT sunt mai bine plătiți în acele țări decât în Spania”, a declarat Irina Alionte, Asociația Românilor Întreprinzători din Andaluzia.

Tot mai puțini români pleacă în străinătate

Românii se gândesc foarte bine înainte de a accepta o astfel de ofertă și pun în balanță salariul și condițiile de trai, iar de mult ori preferă să rămână în România.

„Românii care vor să se angajeze au început să aibă alternativă și în țară. De ce? Pentru că dacă ne uităm în alte țări din UE, ele concurează între ele, România noi tot timpul spuneam că e la coada Europei, dar am început să avem salarii din ce în ce mai mari în România și oamenii au început să câştige din ce în ce mai mult, iar oamenii pun în balanță. Te gândești de două ori, mă duc într-o altă țară de genul acesta sau rămân acasă și pot să beneficiez de salariile care sunt în creștere”, a spus un fondator al unei platforme financiare.

Țările cu cele mai multe locuri de muncă pentru români sunt Germania, Olanda, Elveția, Franța sau Emiratele Arabe Unite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`