Ce salariați din România beneficiază de scutirea de taxe și impozite. Impactul introducerii impozitului progresiv pentru unele sectoare economice

Publicat: 22 05. 2022, 10:34
Actualizat: 22 05. 2022, 11:42
Sursa: Pexels

Mai mulți salariați din România beneficiază de scutirea de taxe și impozite. În acest moment, societatea civilă și Guvernul României se află în plină dezbatere cu privire la introducerea impozitului progresiv.

Printre sectoarele care nu plătesc taxe și impozite se numără cel agricol și industria alimentară, construcții, IT sau activitățile independente și contractele de activitate sportivă, potrivit click.ro.

Angajații români care nu plătesc taxe și impozite

Începând de luna viitoare, angajații din sectorul agricol și al industriei alimentare nu vor mai plăti impozit pe venit și nici contribuția la sănătate, însă vor rămâne asigurați. Este vorba despre aproximativ 300.000 de persoane care lucrează în acest sector.

Acest lucru se aplică de câțiva ani și angajaților din construcții, care nu plătesc impozit pe venitul pe care-l câștigă. Totodată, angajații din sectorul IT sunt scutiți de impozitul pe venit de 10%.

De un regim special în cazul contribuțiilor sociale beneficiază și activitățile independente și contractele de activitate sportivă, iar cei care obțin venituri din drepturi de autor plătesc taxarea pentru contribuția la sănătate și pensie doar dacă depășesc pragul de 12 salarii minime brute pe an.

Sectorul IT, unul dintre cele mai importante pentru economia României

Sectorul IT este responsabil, în acest moment, pentru 6% din Produsul Intern Brut al României. În cazul implementării impozitării progresive, există riscul ca mai multe companii internaționale să se retragă de pe piața românească.

Costurile pentru achitarea unui salariu în sectorul IT este de 1,57 euro pentru fiecare euro alocat salarizării.

În competiție cu România la nivelul acestui sector economic este Bulgaria, care ar putea reprezenta interes pentru marile companii de IT, în cazul în care în România se majorează costurile de salarizare.