Ce să scriu despre mine în CV

Ce să scriu despre mine în CV

Experiența ta profesională este cea care te diferențiază de concurență în căutarea unui loc de muncă. Totuși, într-un timp limitat, care sunt modalitățile potrivite prin care poți evidenția cele mai notabile calificări pentru a convinge potențialii angajatori să dorească mai multe informații, exprimând în același timp într-un mod eficient tot ce ai făcut și ce ai de oferit? Prin intermediul secțiunii „Despre mine” a CV-ului.

Aici ai ocazia de a face o primă impresie puternică la începutul CV-ului tău, care evidențiază cele mai notabile realizări personale. Această zonă este frecvent denumită ca rezumat profesional, declarație personală, scurtă biografie profesională, obiectiv al CV-ului sau despre mine. Dar, ce ar trebui să scriu despre mine în CV? Iată mai jos câteva informații care să clarifice acest aspect.

Ce reprezintă secțiunea „Despre mine”?

Această secțiune este formată dintr-un scurt paragraf de câteva fraze, plasat în prima parte a CV-ului tău, fiind oportunitatea de a le prezenta recrutorilor sau managerilor de angajare cine ești pe plan profesional. Secțiunea servește drept un rezumat concis al trecutului tău profesional. Astfel, pentru a clarifica ce trebuie să scrii despre tine în CV, încearcă să oferi o perspectivă de ansamblu asupra întregului profil profesional, scoțând în evidență cele mai importante realizări, experiențe și talentele, pentru impact de la primele rânduri. Aceste rânduri încurajează potențialii angajatori să aprofundeze cererea ta de angajare, deoarece pot obține informații valoroase privind personalitatea și abilitățile unde excelezi.

De ce este necesară o secțiune a CV-ului intitulată „Despre mine”?

Managerii de recrutare acordă o atenție deosebită secțiunii „Despre mine” din cadrul CV-ului, fiind prima parte pe care o parcurg în general. Astfel, este o oportunitate unică să te faci remarcat și este important să acorzi atenție acestei secțiuni esențiale deoarece:

  • Te va distinge de concurență;
  • Prezintă o sinteză a activității tale profesionale;
  • Convinge recrutorul să își investească din timpul limitat pentru tine;
  • Furnizează informații suplimentare relevante despre tine.

Ce să scriu în CV la secțiunea „Despre mine”?

Acum că știi care este scopul și ce să scrii în cadrul secțiunii „Despre mine” din CV, iată câteva exemple de lucruri pe care este bine să le conturezi pentru a-ți prezenta cele mai mari realizări profesionale și pentru a te diferenția în rândul celorlalți candidați.

  1. Titlul ocupației profesionale

Oferă o scurtă prezentare generală a principalului tău domeniu de expertiză, menționând titlul profesional, precum „Manager de resurse umane”, „Designer grafic” sau „Manager de proiect”.

  1. Anii de experiență profesională

Perioada de timp în care ai ocupat un rol, o poziție sau ai activat într-o anumită industrie poate fi crucială pentru a demonstra experiența în sectorul sau profesia respectivă. Astfel, oferi managerilor care fac angajări o idee concretă despre evoluția ta în carieră, definind totodată gradul de cunoștințe și experiență.

  1. Abilități relevante

Abilitățile tale sunt un factor determinant în ceea ce privește modul în care te potrivești cu un anumit post. În plus, acestea te vor ajuta să te diferențiezi față de concurență și îți îmbunătățesc șansele de a fi invitat la un interviu.

Exemple de competențe soft:

  • Abilități de gestionare a proiectelor;
  • Abilități de gestionare a timpului;
  • Empatie;
  • Adaptabilitate;
  • Leadership;
  • Gândire critică;
  • Orientat spre detalii.

Exemple de aptitudini hard:

  • Marketing digital;
  • Programare;
  • Gestionare baze de date;
  • Cunoașterea de limbi străine;
  • Cunoștințe în domeniul contabilității;
  • Design grafic;
  • SEO copywriting
  1. Indicatorii cantitativi și rezultatele tale cele mai performante

Atunci când este posibil, încearcă să incluzi în rezumatul profesional câteva măsurători cantitative care să evidențieze realizările și contribuțiile tale. Spre exemplu, contribuția la creșterea vânzărilor într-un anumit trimestru sau creșterea ratei de retenție a clienților de la un anumit job sunt câteva contexte care pot fi cuantificate procentual și oferă mai multă greutate CV-ului.

 

  1. Recompense și realizări deosebite

Includerea distincțiilor care îți validează și mai mult expertiza, fie că este vorba de certificări în domeniu, premii sau alte calificări arată dedicarea față de munca ta și industria în care ai ales să activezi, oferind dovezi concrete ale capacității tale de a avea rezultate excepționale.

Aspecte de evitat în secțiunea „Despre mine”

Un rezumat profesional sau secțiunea „Despre mine” ar trebui să aibă întotdeauna câteva componente esențiale, dar există și câteva greșeli comune care trebuie evitate. Care sunt, așadar, elementele care trebuie evitate pentru a menține o prezentare profesionistă?

  1. Date personale ample

Deși partea „Despre mine” este o declarație personală despre identitatea ta profesională, nu include prea multe informații personale care nu sunt relevante pentru obiectul de activitate, deoarece acest lucru ar putea deturna obiectivul principal. Astfel, poți distrage atenția angajatorului și riști să ai o abordare neprofesională.

  1. Menționarea obiectivelor profesionale

Fă tot posibilul să păstrezi focusul asupra succeselor și experiențelor tale anterioare, mai degrabă decât asupra unor viitoare obiective profesionale.

  1. Repetarea CV-ului în întregime

Nu există prea mult spațiu în prima parte a CV-ului, așa că selectează cu rigurozitate informațiile care fac diferența și care vor fi cele mai utile în viziunea unui manager de recrutare.

  1. Dorința pentru postul dorit

Declararea dorinței de a lucra pentru o anumită companie sau de a candida pentru postul respectiv poate părea de la sine înțeleasă. Cu toate acestea, menționarea acestui lucru în fața unui recrutor sau a unui manager de angajare nu îmbunătățește cu adevărat prezentarea ta profesională sau secțiunea „Despre mine”. Astfel, alege să te concentrezi asupra acelor idei care conturează cel mai bine cine ești pe piața muncii.

Pentru o mai bună lizibilitate, nu uita să păstrez secțiunea „Despre mine” din CV-ul tău cât mai scurtă. Alege să scrii între trei și cinci propoziții în care să prezinți realizările, experiența și acreditările tale relevante în contextul unui anumit post. Adoptă abordarea la persoana întâi și folosește afirmațiile de tipul „eu” o abordare personală care te va ajuta să te conectezi mai bine cu responsabilii de recrutare. Acordă o atenție sporită aptitudinilor și competențelor pe care angajatorul le-a specificat și nu uitat să rămâi autentic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`