Ce riscă românii care închiriază locuințe în regim hotelier și nu declară veniturile
Platformele de închiriere în regim hotelier s-au dezvoltat în ultimii ani, iar autoritățile vor să îi taxeze pe cei care închiriază locuințele, dar nu își declară veniturile.
Cetățenii riscă amenzi de 40 de mii de lei
Conform unui proiect de hotărâre de Guvern, care se află în dezbatere publică, amenzile ar putea ajunge până la 40.000 de lei, iar anunțurile pentru apartamentele neînregistrate oficial ar putea fi interzise, conform Știrile ProTv.
Platformele de închiriere în regim hotelier sunt pline de oferte în diverse zone ale orașelor. Conform legislației, proprietarii sunt obligați să obțină un certificate de clasificare pentru apartamentele lor, dar puțini respect această cerință. Anul acesta, doar 1.200 de cereri au fost depuse la nivel național.
„Ne creează o concurență neloială care, prin cheltuieli mai mici, va crea o competiție pe prețuri, dar aducerea lor într-un cadru legal va crea un mediu concurențial foarte benefic pentru toți cei de pe litoral”, Cosmin Oprișan, managerul unui complex de apartamente.
Oficialii au declarat că cei care nu respectă legislația vor avea de plătit între 10.000 și 40.000 de lei, în funcție de spațiile de cazare pe care le dau spre închiriere.
„Cu siguranță vom vedea mai multe încasări la bugetul de stat, la bugetele locale și am putea vedea o mai bună promovare, pentru că, la un flux mai mare de turiști, automat, încasările sunt mai mari”, Cristian Bârhălescu, președinte ANAT.
Inspectorii în turism vor merge în control doar în urma unor sesizări
Noile reglementări le vor oferi autorităților dreptul de a verifica aceste locuințe. În prezent, inspectorii din turism efectuează controale doar în urma sesizărilor venite din partea vecinilor. În același timp, autoritățile fiscale admit că schimbul de informații cu platformele de închiriere a fost dificil, însă situația s-a îmbunătățit după modificările legislative de la începutul anului.
Directiva europeană obligă platformele să raporteze toate tranzacțiile către autoritățile fiscale, facilitând astfel schimbul de informații între administrațiile fiscale din Europa. În România, ANAF poate verifica dacă proprietarii sunt înregistrați și și-au achitat taxele și impozitele. Totodată, autoritățile locale pot stabili propriile reguli.