„Ce putem oferi în casele noastre și în activitățile noastre Pruncului Iisus?”. Predica Patriarhului Daniel de Crăciun

Publicat: 25 12. 2024, 18:55
Foto: Inquam Photos / George Călin

Prin venirea Sa în lume, Iisus sfințește lumea, ca dar al lui Dumnezeu pentru oameni, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, miercuri, de sărbătoarea Nașterii Domnului, potrivit Basilica.ro.

Patriarhul Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, de Crăciun

Preafericitul Părinte Daniel a explicat că sărbătoarea Nașterii Domnului „ne arată că, în mod voit, Dumnezeu cel plin de slavă S-a smerit pe Sine, făcându-Se om și a rânduit ca nașterea Sa să se facă nu într-un palat, ci într-un adăpost sărac, într-o peșteră care servea drept grajd pentru vite și pentru oi”.

Prin smerenia lui Hristos, a explicat Patriarhul României, Mântuitorul ne arată care este cu adevărat scopul ultim al întrupării Sale: mântuirea oamenilor. Prin ascultarea Sa desăvârșită până la moartea pe cruce, Hristos restabilește comuniunea omului cu Dumnezeu.

„Această smerenie a Lui ne arată scopul venirii Sale pe Pământ. El S-a smerit pe Sine pentru ca pe oameni să-i înalțe, dar îi înalță pe oameni prin smerita ascultare față de Dumnezeu (…). Iisus Hristos, Cel veșnic, Se face om și este ascultător față de Dumnezeu până la moarte, și încă moarte pe cruce. De aceea, Dumnezeu L-a înălțat prin Înviere și Înălțare întru slavă la ceruri și I-a dat un nume mai presus de orice nume, ca întru numele lui Iisus tot genunchiul să se plece, al celor cereşti şi al celor pământeşti şi al celor de dedesubt (Filipeni 2: 10)”.

Ce putem să îi oferim Pruncului Iisus?

Preafericitul Părinte Daniel a vorbit despre semnificația darurilor  aduse de magi Pruncului Iisus.

Astfel, a explicat Preafericirea Sa, aurul a fost oferit ca un semn al faptului că Iisus este Împărat, tămâia a fost adusă pentru că El este Dumnezeu, iar smirna, pe de altă parte, semnifică nestricăciunea Celui născut în ieslea din Betleem.

„Nu putem oferi aur, tămâie și smirnă, dar ce putem oferi în casele noastre și în activitățile noastre Pruncului Iisus?”, a continuat Patriarhul Daniel.

„În loc de aur, oferim credința dreaptă, Ortodoxă. Acesta este aurul creștinilor ortodocși – dreapta credință, curată ca aurul. Îi oferim rugăciuni multe, simbolizate de tămâie. Iar în loc de smirnă, îi oferim o viață curată, sfântă, cu fapte de iubire și milostenie, pregătindu-ne sufletele pentru mântuirea noastră”, a mai spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.