Comisia Europeană publicămiercuri, în Parlamentul European, raportul pe justiţe pentru România şi Bulgaria.
Spre deosebire de vecinii de la sud, care nu vor avea parte de o evaluare pozitivă, România stă bine în ceea ce priveşte activitatea DNA şi ANI. O bilă neagră pentru țara noastră ar fi azul de mită de la Consiliul Superior al Magistraturii.
Cazul judecătoarei Gabriela Bârsan, de la Consiliul Superior al Magistraturii, cercetată pentru luare de mită, ar putea înclina balanța în devafoarea României. CSM este criticată şi pentru faptul că nu şi-a asigurat o structură de conducere solidă, potrivit unor surse citate de Mediafax.
Europenii laudă însă activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate şi a Departamentului Anticorupţie.
Pe de altă parte, CE recomandă României să continue pe calea reformelor începute, făcând de altfel şi o serie de recomandări. Vor fi menţionate, ca şi în rapoarte precedente, aspecte legate de implementarea noilor Coduri şi strategiile de resurse umane.
Mult mai sensibile sunt lucrurile în cazul Bulgariei, care va fi notată negativ la majoritatea aspectelor, fapt care va afecta implicit şi şansele României în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen. Oficialii europeni spun că mai este timp pentru schimbări însă.
„Este vorba despre un raport tehnic, care nu conţine o evaluare politică”, aminteşte Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Raportul care va fi prezentat în Parlamentul European este primul dintre cele două rapoarte pe care Comisia le publică anual pe tema Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în lunile februarie, respectiv iulie.