Ce pofte au românii după sărbatori. Bucătarii fac și de 700 de ori pe zi același preparat

Publicat: 07 01. 2025, 20:59
Sursa foto: Freepik.com

Chiar dacă mesele de sărbători au fost pline de bucate tradiționale absolut delicioase, românii nu au scăpat de pofte. Nici sarmalele, nici friptura, nici cozonacii nu au putut ține locul mult iubitelor preparate împumutate de la alte țări, precum pizza sau burgerul.

Și numărul de comenzi online la supermarketurile a crescut, semn că românii au vrut să evite aglomerația ultimelor zile de vacanță, după ce timp ce mai multe zile au format cozi interminabile la magazine.

Față de anul trecut, clienții au luat mâncare și de două ori pe săptămână, rar valoarea medie a unui coș a fost 350 de lei, potrivit Știrile ProTv.

Vânzările pizzeriilor au crescut și cu 20% în aceată perioadă

Printre românii care au profitat de ziua liberă pentru a mânca ceva nu atât de tradițional ca preparatele de pe mesele de sărbători se numără și o familie care a ieșit în oraș, la pizza.

„Am zis să profităm de ziua asta liberă și de soare, să ieșim un pic cu familia. El și-a luat o pizza cu brânză, quattro formaggi, copiilor le-am luat cu șuncă și mie mi-am luat cu rucolla, Stracciatella și prosciutto crudo”, a spus o femeie.

Cuptoarele au avut motiv să fie încinse toată ziua.

„Treaba merge bine, vânzările sunt sus. Au fost sus atât înainte de Crăciun, cât și între Crăciun și Revelion, dar și după Revelion, toate zilele astea au fost și comenzi online, am avut și restaurantul plin. Au crescut acum în preajma sărbătorilor cât și după, undeva în jur de 20 la sută”, a spus Andrei Fâciu, proprietarul unei pizzerii.

Cea mai scumpă comandă online la un supermarket a valorat aproape 6000 de lei

Și restaurantele în care erau serviți burgerii s-au bucurat de un real succes în aceste zile.

„Intră perfect. Chiar aveam o poftă… N-am mai mâncat de mult timp și am venit aici cu o poftă… chiar așteptam să mănânc. E iute, e fix pe placul meu”, a spus un tânăr.

Unii bucătari mărturisesc că fac și 700 de burgeri, într-o singură zi.

„A fost o perioadă destul de aglomerată, au crescut vânzările chiar foarte mult față de ultima vreme. Comenzile puțin întârziate a fost cea mai mare problemă, dar lucrăm s-o rezolvăm și pe asta”, a declarat Laurențiu Mândoiu, reprezentantul unui restaurant.

Curierii au dus clienților și produse specifice de sărbători. Un singur supermarket online, de exemplu, a înregistrat, în această perioadă, o creștere a vânzărilor de 50%. Cea mai mare comandă înregistrată de același magazin a fost de aproape 6.000 de lei și a inclus peste 130 de produse.