Ce pensie are de fapt Petre Roman, primul premier al României după Revoluție

Publicat: 27 01. 2021, 16:57
sursa Foto: Facebook

Petre Roman este cunoscut pentru activitatea sa politică, iar multă lume se întreabă ce pensie încasează, de fapt, fostul prim ministru al României.

Ce pensie încasează Petre Roman

Primul premier al României după Revoluție a dat, într-o emisiune, detalii legate de veniturile încasate din partea statului în urma anilor de activitate.

Mai exact, Petre Roman, în vârstă 74 de ani, se bucură de două pensii, respectiv una pentru activitatea didactică, în valoare de 5.000 de lei, și una pentru mandatele de parlamentar, în valoare de 10.000 de lei.

Conform declarației sale de avere, Petre Roman are o casă în Voluntari, un teren în Constanța, 3 mașini și bijuterii în valoare de 15.000 de euro. La acestea se mai adaugă tablouri și obiecte de artă în valoare de 50.000 de euro, scrie playtech.ro.

Petre Roman, fost premier, deputat și senator

În urmă cu 5 ani, veniturile din pensii ale lui Roman erau de aproape 5 ori mai mici. În 2016 încasa doar 38.500 de lei anual. Informațiile legate de veniturile lui Petre Roman au fost consemnate chiar de către fostul politician în vârstă de 74 de ani, în cea mai recentă declarație de avere.

Petre Roman a fost prim-ministru al României în perioada decembrie 1989 – octombrie 1991. A ocupat funcția de senator în perioada 1996-2004 și de deputat în 1990-1996. De-a lungul timpului a făcut parte din FSN, PD, FD și PNL. Până la Revoluție, Petre Roman era cunoscut pentru cariera sa universitară și ca specialist în fizica fluidelor și poluarea mediului.

Care sunt cele mai controversate capitole din viața fostului premier

Petre Roman este unul dintre cele mai controversate personaje de pe scena politică românească. Acesta s-a remarcat la Revoluție, iar mai apoi a ocupat funcții cheie la vârful statului român. În biografia lui Petre Roman mai scrie că e fondatorul a două partide: Partidul Democrat (ulterior PD-L) și Forța Democrată. El a mai avut o tentativă de a reintra în politică la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Roman s-a aflat pe listele Gabrielei Firea, candidat la Primăria Capitalei, pentru funcția de consilier. Deși obțninuse postul, Roman s-a retras în urma înfrângerii suferite de Firea în fața lui Nicușor Dan.

Născut pe 22 iulie 1946, la București, a fost căsătorit timp de 20 de ani cu Mioară Iulia Român de care s-a despărțit în 2007 și cu ea are două fețe: Catinca și Oana. În 2009 s-a căsătorit cu o cântăreața de manele, Silvia Chifiriuc, care este cu 26 de ani mai tânără decât el. Împreună au un băiat, Petrus.

Petre Roman este un om politic, care a îndeplinit funcția de premier între anii 1990-1991, ministru de externe între 1999-2000 și președinte al Senatului între anii 1996-1999.

Petre Român este fondatorul Partidului Democrat (actualmente PD-L) și al Forței Democrate.

Vorbește fluent franceză, engleză, spaniolă, italiană, rusă și are că pasiuni lectură, înotul și alpinismul.

Biografia să este marcată de Revoluția Romană din 1989. În 22 decembrie 1989, Petre Român pronunța, din balconul sediului Comitetului Central, prima Declarație contra dictaturii comuniste, participând direct, împreună cu ținerii revoluționari, la evenimentele ce au avut loc în centrul Bucureștiului în zilele de 21 și 22 decembrie.

Tot pe 22 decembrie a devenit membru al Consiliului Provizoriu al Frontului Salvării Naționale (CPFSN) constituit pentru coordonarea procesului revoluționar și instaurarea democrației.

Ulterior, fostul premier a fost acuzat de infracțiuni împotrivă umanitătii.