Ce opere ale lui Constantin Brâncuși pot fi admirate în România. Unde se află fiecare dintre ele
Vineri, 19 februarie 2021, se împlinesc 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai cunoscuți și mai valoroși artiști români. Cel mai bine cotat sculptor român s-a făcut apreciat în străinătate, în special în Franța, unde creațiile sale au fost expuse în nenumărate rânduri. O parte a operelor au rămas și în patrimoniul statului român. Printre cele mai cunoscute, „Poarta Sărutului”, „Masa Tăcerii”, „Poarta Infinitului” și „Domnișoara Pogany”.
Operele lui Constantin Brâncuși din România
Poarta Sărutului – Târgu Jiu, Parcul Central
Masa Tăcerii – Târgu Jiu, Parcul Central
Coloana Infinitului – Târgu Jiu, Parcul Coloanei fără Sfârșit
Cap de copil – Craiova, Muzeul de Artă
Domnișoara Pogany – Craiova, Muzeul de Artă
Ecorșeu – Craiova, Muzeul de Artă
Orgoliu – Craiova, Muzeul de Artă
Sărutul – Craiova, Muzeul de Artă
Scaun colțar – Craiova, Muzeul de Artă
Tors – Craiova, Muzeul de Artă
Vitelius – Craiova, Muzeul de Artă
Rugăciunea – București, Muzeul Național de Artă
„Cumințenia Pământului” nu va fi expusă nici în 2021
Multe opere ale lui Constantin Brâncuși se află expuse în străinătate, în Franța, Germania, Italia și SUA. În cazul lucrării „Cumințenia Pământului”, problemele persistă.Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat pentru Europa FMfaptul că opera nu va fi expusă nici în acest an, de „Ziua Națională Constantin Brâncuși. Proprietarii operei nu au fost interesaţi de o înţelegere în acest sens, a declarat oficialul Guvernului.
„Muzeul Național de Artă al României a contactat avocatul proprietarilor operei de artă, pentru a o expune publicului. Cu regret anunțăm că acest lucru nu este posibil. Ne-am lovit de un refuz clar. Ni s-a transmis că nu sunt interesați de o expunere temporară sau alte tipuri de discuție pe această temă”, a declarat ministrul, pentru sursa citată.