Ce nu e bine să faci de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul? E mare păcat dacă…

Ce nu e bine să faci de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul? E mare păcat dacă...

Data de 29 august este marcată cu o cruce roșie pe calendar, semnificând o sărbătoare importantă – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, tradițiile și obiceiurile impun restricții asupra anumitor activități.

Ce nu e bine să faci de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Se crede că în această zi nu e bine să consumi fructe rotunde sau în formă de cruci, ca pepenele sau nucile. De asemenea, din 29 august începe un post numit „de la cruce până la cruce”, ce durează două săptămâni până pe 14 septembrie, când e sărbătorită Înălțarea Sfintei Cruci. Acest post nu e înregistrat în calendarul creștin, ci era ținut de cei cu păcate. De asemenea, în această zi nu e bine să urăști „La mulți ani” persoanelor numite Ion, Ioan sau derivate, deoarece Sfântul Ioan e sărbătorit pe 7 ianuarie, potrivit Cancan.ro.

Este recomandat să evitați consumul de vin roșu și a altor mâncăruri gătite, precum și a alimentelor care prezintă nuanțe asemănătoare, în ziua de sărbătoare a Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Ce alte activități mai sunt interzise

Pe lângă cele prezentate anterior, enoriașii mai urmează un set de restricții care sunt însoțite de semnificații simbolice:

  • Nu se taie cu cuțitul. Pentru că Sfântul Ioan Botezătorul a murit decapitat, în această zi nu se folosește cuțitul. Alimentele ar trebui să fie rupte cu mâna.
  • Nu se consumă fructe și legume cu formă rotundă. Acestea simbolizează forma capului Sfântului Ioan, de aceea sunt interzise. În special strugurii roșii trebuie evitați în această zi.
  • Nu se consumă varză. Se spune că Sfântului Ioan Botezătorul i-a fost tăiat capul pe o varză, din acest motiv leguma este interzisă în această zi.
  • Nu se dau petreceri și nu se organizează ospățuri. Ioan Botezătorul și-a găsit sfârșitul în contextul ospățului organizat de Irod, de ziua lui.
  • Nu se consumă vin roșu. Acesta simbolizează sângele Mântuitorului, dar și al Sfântului Ioan Botezătorul.
  • Nu se mănâncă de dulce. Biserica recomandă ca în această zi să se țină post sau chiar post negru. Credincioșii care vor să fie izbăviți de păcate trebuie să țină post negru și să se roage. Seara, ei pot mânca o turtă făcută din mălai sau grâu, scrie Ego.ro.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`