Ministerul Digitalizării a anunțat că ION, consilierul guvernamental virtual, a primit, în prima săptămână de la lansare, circa 500.000 de mesaje şi tag-uri în social media, principalele subiecte fiind legate de educație, sănătate, salarizare, mediu, fluidizarea traficului și combaterea corupției.
Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a transmis că principalele subiecte abordate de români în mesajele trimise lui ION vorbesc despre sistemele de educație și sănătate, îmbunătățirea condițiilor pentru persoanele cu dizabilități sau pentru persoanele vârstnice, îmbunătățirea condițiilor de viață în orașele mari. De asemenea, românii au mai transmis îngrijorările lor legate de salariile și pensiile mici, în contextul prețurilor tot mai mari.
De asemenea, cei care i-au scris lui ION au cerut mai multe parcuri și spații verzi, piste de biciclete și fluidizarea traficului. Cele mai multe mesaje au venit din București, Brașov și Ploiești.
„Pe lângă aceste nevoi prioritare, protecția mediului, a pădurilor, gestionarea deșeurilor și combaterea corupției au completat lista de teme abordate de români în interacțiunea lor cu ION”, a transmis Ministerul Digitalării, într-un comunicat.
Ministerul a prezentat și câteva cifre legate de proiectul ION:
După ce ION a avut o discuție cu premierul Nicolae Ciucă, în timpul unei ședințe a Executivului, iar guvernanții au susținut apoi că proiectul a fost lăudat în presa internațională, s-a aflat că robotul ION nu e chiar un robot, iar discuția cu prim-ministrul a fost regizată.
Nicu Sebe, coordonatorul echipei ION, a recunoscut într-un interviu cu Dragoș Stanca, faptul că robotul ION bazat pe Inteligența Artificială (AI) nu e încă finalizat, iar dialogul cu premierul Ciucă a fost regizat.
Întrebat dacă există sau nu acest asistent AI, Nicu Sebe a răspuns: „Nu pot să spun că este finalizat, este în prima fază, dar oricum este o chestie reală care există”.
„Cineva a dat play răspunsurilor care au fost preînregistrate, ca să spunem lucrurilor pe nume. Nu a fost ca la ChatGPT că îți răspunde în timp real, nu?”, a întrebat apoi Dragoș Stanca.
Nicu Sebe a confirmat: „În acel moment într-adevăr așa a fost, dar sistemul poate să facă și răspunsuri cu siguranță”.