Duminică și luni, creștinii ortodocși din România sărbătoresc Rusaliile, una dintre cele mai importante sărbători de peste an. Numită și Pogorârea Sfântului Duh, marchează momentul în care a fost întemeiată Biserica Creștină.
Rusalii au loc la 50 de zile după Paste și la 10 zile după Înălțarea Domnului. Cincezecimea sau Pogogârea Sfântului Duh are o semnificație aparte pentru creștinii ortodocși deoarece face parte din cele trei momente care stau la baza apariției Creștinismului, alături de Nașterea Domnului și Sărbătorile Pascale. Potrivit Bibliei, în momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât, sub chipul unor limbi de foc, i-ar fi umplut de darurile sale pe apostoli. Pentru început, apostolii au căpătat puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci. Apoi, aceștia au ieșit în toată lumea, săvârșind minuni.
Fiecare regiune a țării are câte o tradiție legată de această sărbătoare, dar cea mai răspândită este că spiritele rele, numite Iele, își fac apariția. Pentru a nu cădea pradă acestor creaturi mistice, mulți români respectă cu sfințenie o serie de superstiții.
În această zi, credincioșii duc la biserică, pentru a fi sfințite, crenguțe de tei și nuc, care vor ține spiritele rele departe de familie și gospodărie. De asemenea, este interzis postul și îngenuncherea. Oamenilor nu le este permis nici sa muncească si nici să meargă in locuri pustii, iar în niciun caz nu este indicată cearta deoarece așa sunt atrase spiritele rele.
În Oltenia se joacă Dansul Călușarilor despre care se crede că este tămăduitor. Oamenii obișnuiesc să-i întâmpine pe călușari cu frunze de nuc, pelin, apă și sare, uneori chiar și cu bani.
Un alt obicei care se întâlnește prin zonele Ardealului poartă numele de „Împănatul boului” unde o vită este împodobită cu flori și dusă la Biserică pentru a fi sfințită. Mai apoi este eliberată, iar cine îl va prinde se va căsători în anul ce urmează.
În popor se spune că de Rusalii nu trebuie să mergi la scăldat, pentru că riști să te îneci, nici să pleci departe de casă sau să te urci în locuri înalte sau arbori înalți. De asemenea, nu este bine să nu mergi noaptea singur pe drumuri, în apropiere de păduri. În următoarele 9 săptămâni din ziua de Rusalii nu se mai culeg ierburi de leac.
Potrivit Codului Muncii, prima și cea de-a doua zi de Rusalii sunt libere legale și se acordă în funcție de data la care sunt sărbătorite de fiecare cult religios în parte. În 2022, evenimentul religios are loc pe 12, respectiv 13 iunie. Următoarea zi liberă pentru angajați va fi 15 august, cu prilejul Adormirii Maicii Domnului.