Ce înseamnă, mai exact, PUZ, PUG și PUD. Ce detalii sunt specificate în planurile urbanistice

Ce înseamnă, mai exact, PUZ, PUG și PUD. Ce detalii sunt specificate în planurile urbanistice
Foto: Nicușor Dan / Facebook

Consiliul General al Municipiului București a votat recent, la propunerea Primarului General, Nicușor Dan, suspendarea vreme de un an a PUZ-urilor în cazul sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6. Au apărut apoi temeri că în Capitală nu se va mai construi nimic în perioada următoare din cauza acestei decizii, fapt negat de primar. „E fals că nu se va mai construi deloc în București. (…) E fals că se opresc construcțiile în derulare sau că se sistează construcțiile deja aprobate”, a precizat Dan. În acest context se cuvine a fi explicat ce înseamnă PUZ, PUG și PUD.

Ce înseamnă PUZ, PUG și PUD

PUG-ul, adică Planul Urbanistic General, e un proiect ce face parte din programul de amenajare și dezvoltare a localităților ce compun unitatea administrativ-teritorială de bază.

PUG-ul cuprinde analiza, recomandările și regulamentul de urbanism pentru întreg teritoriul administrativ al unității de bază. El include normele generale în baza cărora se elaborează apoi PUZ-urile și PUD-urile.

Aspectele abordate în cadrul unui PUG:

  • valorificarea potențialului natural, economic și uman;
  • delimitarea teritoriului intravilan, a zonelor construibile și a celor cu interdicție temporară ori definitivă de construire;
  • dezvoltarea căilor de comunicație;
  • stabilirea zonelor protejate;
  • delimitarea suprafețelor pe care se preconizează realizarea obiectivelor de utilitate publică;
  • stabilirea modului de utilizare a terenurilor și condițiilor de realizare a construcțiilor.

PUZ-ul, adică Planul Urbanistic Zonal, este un proiect ce include reglementarea specifică și detaliată a dezvoltării urbanistice a unei zone din localitate. Acesta trebuie să țină cont de reglementările prevăzute în PUG.

Aspectele abordate în cadrul unui PUZ:

  • organizarea rețelei stradale;
  • dezvoltarea infrastructurii edilitare;
  • statutul juridic și circulația terenurilor;
  • organizarea urbanistic-arhitecturală și protejarea fondului arhitectural-urbanistic valoros;
  • precizarea obiectivelor de utilitate publică;
  • măsuri de protecție a mediului;
  • reglementari specifice detaliate incluse în Regulamentul de urbanism aferent PUZ-ului.

PUD-ul, adică Planul Urbanistic de Detaliu, explică PUG-ul și PUZ-ul, prezentând prescripțiile și recomandările corelate cu Certificatul de Urbanism, în vederea urmăririi și aplicării lor.

Practic, PUD-ul este documentul consultat de Comisia de Urbanism când e cerută, de exemplu, o autorizație de construire. Dacă nu există PUD-ul pentru terenul respectiv, Primăria trebuie să ceară întocmirea lui, în baza PUG-ului și PUZ-ului.

PUD-ul e aprobat de Consiliul Local al orașelor, respectiv de Consiliile locale ale sectoarelor din București. El nu poate fi aprobat fără avizul Comisiei tehnice a Primăriei sau al Comisiei tehnice de urbanism a Consiliului Județean.

Ce informații include un PUD:

  • regimul juridic, economic și tehnic al terenului și al construcțiilor;
  • relații funcționale și estetice cu vecinătatea;
  • asigurarea accesibilității;
  • racordarea la rețelele edilitare;
  • aspectul arhitectural al construcției / construcțiilor;
  • circulația carosabilă și pietonală, corelate cu traficul în zonă;
  • parcaje, spații de recreere și de joacă.

De ce a dorit Nicușor Dan suspendarea doi ani a PUZ-uilor de sectoare. Ce a obținut

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a dorit suspendarea vreme de doi ani a PUZ-urilor din sectoarele 2 – 6 (în Sectorul 1 nu a fost aprobat un PUZ). PUZ-urile în cauză, votate pe vremea fostei administrații PSD, permiteau betonarea a zeci de hectare de spațiu verde și construirea unor blocuri între case.

După anunțul lui Dan, Violeta Alexandru, președinta PNL București, a anunțat că „PNL doreşte rezolvare fermă şi promptă a problemelor”, dar a precizat că termenul de suspendare trebuie să fie de „3 luni, 5 luni, 6 luni”.

În urma negocierilor, termenul convenit a fost de un an. Măsura a fost votată de Consiliul General al Municipiului București.

Ulterior, Nicușor Dan a anunțat că în trei ani administrația pe care o conduce va veni cu un Plan Urbanistic General adevărat pentru București: „Acel plan care se bazează pe un studiu de trafic, pe tot felul de date, cum ar fi distribuția rețelei de școli, a punctelor sanitare, transportul public. Toate aceste lucruri trebuie integrate într-un Plan Urbanistic General și într-o strategie de dezvoltare a Bucureștiului”.

Primarul General a ținut apoi să nege speculațiile apărute în spațiul public potrivit cărora, odată cu suspendarea PUZ-urilor, nu se va mai construi nimic în București:

„Mai întâi, e fals că nu se va mai construi deloc în București. Se poate construi în continuare, dar pe baza Planului Urbanistic General, un document echilibrat (și care urmează să fie actualizat), ce ține cont atât de nevoia de spațiu verde, cât și de dezvoltarea urbană firească pentru o capitală europeană.

În al doilea rând, e fals că se opresc construcțiile în derulare sau că se sistează construcțiile deja aprobate. Orice proiecte care se află în derulare continuă, inclusiv cele pentru ridicarea de blocuri de locuințe, astfel încât cei care au plătit deja avansuri pentru achiziția de apartamente nu vor pierde banii”.

Dan a mai precizat că măsura suspendării PUZ-urilor intră în vigoare începând cu data de 1 martie 2021, pentru o durată de 12 luni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`