Ce gust are și cât costă făina de greieri?

Ce gust are și cât costă făina de greieri?
Foto: Pixabey

Făina de greier a apărut și pe piața din România, în magazinele dedicate produselor bio. Comisia Europeană a aprobat în 2022 folosirea acestui produs, însă românii rămân reticenți la consumul de insecte. Specialiștii spun că produsele sunt sigure, deoarece greierii provin din ferme controlate.

Cât costă făina de greieri pe piața din România?

Prețul făinii de greier este de aproape 100 de lei pentru 100 de grame. Datorită proprietăților ei nutritive, se recomandă folosirea unei cantități foarte mici în preparate. De exemplu, la o franzelă se pune făină rezultată de la 70 de greieri, ceea ce înseamnă 3% din ingrediente.

Ce gust are făina de greieri?

Experții spun că greierii au un gust neutru, așa că nu influențează prea mult gustul pâinii sau al altor produse de panificație. Modificarea vizibilă pe care greierii o produc asupra pâinii e legată de culoare.  Pudra de greieri ​​​ adaugă o cantitate importantă de proteine, vitamina B12 și fier. Aceasta se poate adaugă la orice rețetă: smoothie, clătite, fursecuri, brioșe, nachos, pâine, omlete, supe, biscuiți, budinci etc.pentru un plus de proteine, vitamina B12 și fier.

Deocamdată, pe piața românească nu a apărut niciun produs la vânzare realizat pe bază de făină de greieri.

 Comisia Europeană a aprobat și consumul larvelor de gândac de bălegar

Comisia Europeană a dat undă verde în ianuriae 2023 și consumului de larve de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus). Larva gândacului de bălegar poate fi consumată fie sub formă congelată, uscată sau pudră. Aceasta este a patra insectă comestibilă aprobată, după greierul domestic (Acheta domesticus), viermele de făină (Tenebrio molitor) şi lăcusta migratoare (Locusta migratoria).

Ministrul Agriculturii nu este de acord cu consumul de insecte

Ministrul Agriculturii Petre Daea este reticent când vine vorba de consumul de insecte și îi îndeamnă pe români să nu consume astfel de produse.

Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în mâncare, nu le puneţi în farfurie, pentru că noi ştim ce producem, noi ştim ce mâncăm, noi ştim ce ne foloseşte nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă şi mâncare, pentru că noi ştim să producem în România şi avem har domnului unde, cu cine şi ce să facem. Lăsaţi insectele în insectar”, a răspuns, vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat despre noul aliment aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), transmite Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`