“Ce fel de Românie vrem să fim?” – “Timpul trece, la fel de repede cum au trecut aceşti 25 de ani. Iar noi mai trebuie să şi trăim în ţara asta"

“Ce fel de Românie vrem să fim?” - “Timpul trece, la fel de repede cum au trecut aceşti 25 de ani. Iar noi mai trebuie să şi trăim în ţara asta"
Foto: cosminbordea.wordpress.com

“Ce fel de Românie vrem să fim?”. Aceasta este întrebarea la care jurnalistul Adrian Mihălțianu încearcă să găsească un răspuns, într-un articol publicat pe Gândul.info. În anii ’90, românii ar fi spus că vor o țară ca în Occident. Mihălțianu spune că oamenii au înțeles greșit, înțelegând prin schimbare “un atac la modul lor de viaţă – e suficient să avem burta plină şi să fie oameni ca noi la putere, să putem asculta manele şi înjura Poliţia, în rest Occidentul să ne lase în pace, noi să fim sănătoşi, noi nu ne vindem ţara.”

Așteptările diferite au dus la dezamăgiri cumplite, la schisme, la lupte violente iar apoi la resemnare şi emigrare în masă.

„Culmea e că fiecare a continuat să caute ceea ce dorea încă acum 25 de ani – unii au luat drumul pribegiei pentru a se putea afirma ca oameni într-o societate care îi respectă şi îi ajută să se dezvolte la maximul capacităţilor lor, alţii, mult mai mulţi, au plecat doar de foame şi pentru a avea lucruri, multe lucruri – nu degeaba vedem sate cu sute de case goale, dar renovate şi mărite de la an la an de către cei care „fac bani” în afară. În fine, cei mai mulţi au rămas aici şi au clădit, atât prin votul lor, cât şi prin dezinteresul ulterior faţă de direcţia în care merge ţara, o societate la fel de strâmbă şi urâtă şi goală de conţinut precum le sunt casele, curţile şi hainele. 25 de ani mai târziu, încă nu ştim dacă Occidentul ne-a făcut bine sau rău, pentru că fiecare ne raportăm în continuare la speranţele trecute. Între timp, o generaţie nouă, care nu a cunoscut ororile comunismului, ajunge la maturitate şi nu reuşeşte cumva să se decidă: încotro?”, scrie jurnalistul.

România se află la răscruce din lipsa unei direcții și din cauza corupției în masă care s-a dezvoltat continuu în ultimii 25 de ani.

„Suntem în plină luptă pe viaţă şi pe moarte în a decide unde se înclină balanţa pentru următorii zece-douăzeci de ani: fie spre o republică în care legea este egală pentru toţi (dar este şi bine făcută, pentru a preveni abuzurile), în care Guvernul sprijină ştiinţa, antreprenoriatul, respectul faţă de lege, cultura, fie spre o republică în care avem caste, unii fiind imuni faţă de lege, aceasta din urmă e gândită prost şi dă naştere la abuzuri, iar Guvernul clădeşte din bani publici biserici, ţine milioane dependenţi de ajutorul de la stat, are organe care aplică arbitrar şi prost legea, iar mass-media devine o portavoce pentru mahala, atunci când nu cântă direct pe bani, pentru cine dă mai mult”, afirmă Mihălțianu.

Avem nevoie de un proiect de ţară. Românii trebuie să creadă că pot trîi decent la ei în țară.  Asta a promit Iohannis în noiembrie 2014, iar românii așteaptă rezultatele.

“Aşteptam de la actualul preşedinte un astfel de proiect de ţară. Aşteptam de la el nu monologuri, ci dialoguri. Aşteptam nu postări de Facebook, ci o implicare personală (a domniei sale şi a consilierilor săi) în atragerea de valori dinspre societatea civilă, care să-l ajute să-şi împlinească menirea de arbitru între puterile statului, dar şi de portavoce dinspre popor. Puteri care, iată, s-au luat la păruială. Popor care, iată, a rămas fără grai. Aşteptam şi încă aşteptăm. E adevărat că sasul tace şi face, cum se spune în popor, dar nu şi în cazul acesta. Căci în România, adevărata putere a Preşedinţiei în România nu stă în manevrele din spatele uşilor, ci în luarea vorbelor dinspre societatea civilă şi punerea lor la uşa legislativului şi guvernului”, ami scrie jurnalistul.

“Timpul trece, la fel de repede cum au trecut aceşti 25 de ani. Dacă 2040 pare departe, să ştiţi că nu e. Iar noi mai trebuie să şi trăim în ţara asta între timp. Şi nu oricum, ci aşa cum au visat acum 25 de ani cei care au şi murit pentru asta. Ne lăsaţi s-o facem?”, conchide Mihălțianu.

 

 

 

 

 

 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)