Ce faci dacă s-a spart un termometru cu mercur. Cele două obiecte pe care nu trebuie să le folosești niciodată

Ce faci dacă s-a spart un termometru cu mercur. Cele două obiecte pe care nu trebuie să le folosești niciodată
Foto: Pixabay,com

Termometrele cu mercur sunt unul dintre cele mai întâlnite obiecte din locuințele românilor. Ele se foloseau cu precădere înainte să apară termometrele electrice, iar în prezent încă mai sunt persoane care „au mai multă încredere” în termometrele vechi. Totuși, există și riscuri atunci când ai un termometru cu mercur, mai ales dacă acesta se sparge.

Există două obiecte pe care nu este indicat să le folosiți atunci când s-a spart un termometru, iar mercurul s-a împrăștiat în casă.

Ce poți să faci dacă s-a spart un termometru cu mercur în casă

La temperatura camerei, mercurul devine lichid, iar în contact cu mediul sau cu oamenii, poate genera consecințe grave de sănătate. În termometre se află o cantitate extrem de mică de mercur, dar nu trebuie ignorat în cazul în care se întâmplă să se spargă un termometru.

Dacă termometrul s-a spart trebuie să:

  • Aerisiți camera cât mai repede și cât mai bine, dar închideți ușile interioare ca vaporii să nu se răspândească în restul casei;
  • Ventilați camera pentru cel puțin 15 minute înainte de a curăța și alte 24 de ore după ce ați terminat curățenia;
  • Nu turnați mercurul în sistemul de canalizare;
  • Nu folosiți aspiratorul pentru curățarea și strângerea mercurului;
  • Nu folosiți mătura pentru a curăța mercurul de pe podea și covoare.
  • Este foarte important să aruncați materialele care au intrat în contact cu mercurul, precum haine, prosoape sau tapiserie.
  • Nu călcați peste boabele de mercur nici dacă sunteți încălțați;
  • Evacuați copiii și animalele de casă din încăperea în care s-a produs accidentul;

Ce obiecte nu trebuie să folosiți atunci când ați început să curățați mercurul

Cel mai important, când vreți să curățați mercurul din cameră este să nu folosiți aspiratorul și nici mătura. În cazul aspiratorului, mercurul ar pute fi împrăștiat prin încăpere, crescând riscul de toxicitate, iar mătura ar putea zobi bobițele de mercur.

Este indicat în schimb să folosiți mânuși foarte groase din cauciuc. Boabele de mercur pot fi strânse cu ajutorul unui carton și cu mișcări extrem de ușoare.

Ca să vă asigurați că adunați toate boabele de mercur puteți folosi o lanternă. Le puteți aduna într-o sticlă de plastic, pe care să o închideți cu dopul. Puteți șterge suprafețele cu o cârpă, iar aceea trebuie să fie la rândul ei sigilată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră