Ce este tromboza. Afecțiunea medicală care a dus la suspendarea temporară a vaccinării cu AstraZeneca: în România nu au existat cazuri

Ce este tromboza. Afecțiunea medicală care a dus la suspendarea temporară a vaccinării cu AstraZeneca: în România nu au existat cazuri
Foto: Hepta - Zuma Press / Thiago PrudêNcio

Mai multe țări au decis suspendarea vaccinării cu serul produs de AstraZeneca, după ce au fost semnalate cazuri de tromboză diagnosticate după injecţii cu vaccinul anti-COVID-19.

Ce este tromboza, afecțiunea care a dus la suspendarea temporară a vaccinării cu AstraZeneca

Tromboza reprezintă formarea unui cheag în interiorul unui vas de sânge, de cele mai multe ori la nivelul unei vene de la picioare (acolo unde sângele stagneaza mai mult), dar si la nivelul arterelor coronariene sau vaselor cerebrale sau în alte teritorii nespecifice.

Tromboembolismul venos presupune și o mobilizare a cheagului de la nivelul venei spre alte teritorii vasculare, în special la nivel pulmonar (embolie pulmonară).

Există într-adevar și tromboze superficiale, mai ales la nivelul venelor de la picioare, de foarte multe ori în legatură cu boala varicoasă, care este de fapt o patologie a venelor, și nu tromboză.

Tromboza este la originea a unuia din patru decese.

Agenţia Europeană a Medicamentelor recomandă în continuare vaccinarea cu AstraZeneca. EMA susține că nu există riscul unor tromboze mai puternice

Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) recomandă continuarea administrării vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, în contextul în care, până acum, nouă state au suspendat parțial sau total imunizarea cu acest ser, după ce a fost semnalată la unii pacienți apariția de cheaguri de sânge. EMA precizează, însă, că până acum nu există dovezi care să demonstreze riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul celor care primesc acest vaccin.

„Informaţiile disponibile acum arată că numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populaţiei”, a transmis EMA.

Miercuri, Agenția comunicase faptul că în ţările spaţiului economic european au fost semnalate 22 de cazuri de tromboembolii în rândul celor trei milioane de oameni vaccinați cu serul AstraZeneca.

CNCAV suspendă lotul de vaccin AstraZeneca care ar provoca reacții adverse

CNCAV a hotărât suspendarea vaccinarii cu lotul AstraZeneca, despre care se crede că ar provoaca reacții adverse. Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România, dar autoritățile au decis, joi seara, ca măsură de extremă precauție, scoaterea din centrele de vaccinare unde au fost distribuite a acelor doze rămase din lotul ABV2856, pentru care s-au semnalat probleme în Italia, și înlocuirea lor cu alte doze, din alte loturi primite de România, informează CNCAV.

Potrivit declarațiilor făcute de Valeriu Gheroghiță la Digi24, sunt 4257 de doze rămase din lotul ABV2856.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat, vineri, că din cele 200.000 persoane înscrise la imunizarea cu serul AstraZeneca doar 9.000 s-au retras, adică 4,5%. Comitetul precizează că vaccinarea e voluntară și au fost situații și în cazul altor seruri când oamenii s-au răzgândit.

„Din cele 200.000 persoane înscrise la vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca, 9000 s-au retras. Asta înseamnă doar un procent de 4.5%.

Vaccinarea este un act benevol și au existat situatii in care oamenii înscriși inițial la programare și-au mai schimbat/ amânat opțiunea și pentru celelalte tipuri de vaccin, nu doar pentru cel de la AstraZeneca”, a transmis CNCAV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`