Ce este și cum ne ajută contribuția personală, schimbarea apărută în sistemul de sănătate de la 1 iulie

Ce este și cum ne ajută contribuția personală, schimbarea apărută în sistemul de sănătate de la 1 iulie
Foto: Pixabay

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care prevede intrarea în vigoare, de la 1 iulie, a contribuției personale pentru pacienții care merg la furnizorii privați de servicii medicale aflați în contract cu Casele de asigurări de sănătate, pentru spitalizare continuă pentru cazurile acute.

Măsura introduce o transparentizare în proces, căci privatul trebuie să-i prezinte pacientului un deviz estimativ, prin care să-i arate cât acoperă Fondul din serviciul medical şi ce sume se percep în plus, detaliat pe categorii de cheltuieli. Documentul e valabil cinci zile, timp în care pacientul poate căuta și alte oferte.

Dacă apar modificări pe parcursul intervenției, pacientul va primi un deviz să-și dea consimțământul, iar la final va primi decontul detaliat.

Contribuția personală în sănătate, de la 1 iulie 2021

Adrian Gheorghe, președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a anunțat că, de la 1 iulie, intră în vigoare contribuția personală pentru spitalizarea continuă a pacienților acuți, iar pentru ambulatoriu la 60 de zile după adoptarea bugetului de stat pe anul 2022.

Premierul Florin Cîțu a ținut să dea asigurări că nu va scădea calitatea actului medical, ca urmare a acestor schimbări.

„Nu are cum să scadă calitatea actului medical în sistemul public, acolo avem mult de muncă şi o să-l creştem prin reformele pe care le facem împreună la Ministerul Sănătăţii”, a susținut șeful Guvernului.

Ce este contribuția personală și cum funcționează

Adrian Gheorghe, șeful CNAS, a explicat ce este contribuția personală și cum funcționează aceasta.

„Vorbim de contribuție personală, și nu coplată. Contribuția personală reprezintă diferența între tariful decontat de asigurările de sănătate și tariful perceput de furnizorul privat pentru același caz”, a declarat Gheorghe.

El a precizat că și acum o persoană asigurată se poate trata la privat, dacă acesta are contract cu CNAS. Ce aduce nou Ordonanța de Urgență este transparența în privința sumei în plus față de ce decontează CNAS.

„Există un deviz estimativ care are un format standard, pe care furnizorul trebuie să îl ofere oricărui pacient înainte de prestarea serviciului, detaliat pe categorii de cheltuieli, astfel încât asiguratul va avea o imagine completă înainte de a lua decizia. Devizul va fi valabil 5 zile lucrătoare”, a explicat șeful CNAS.

Adrian Gheorghe a mai spus că dacă apar schimbări în timpul intervenției, pacientul trebuie să primească un deviz și să-și dea consimțământul, iar la final va primi decontul detaliat: „De câte ori devizul estimativ iniţial se modifică pe parcursul internării, deoarece pot apărea complicaţii, situaţii medicale neprevăzute şi aşa mai departe, pacientul sau aparţinătorul acestuia trebuie să-şi ofere de fiecare dată consimţământul scris, iar la final se oferă un decont care, din nou, prezintă detaliat cât a suportat Casa din Fond şi ce se percepe în plus de către furnizorul privat pentru acoperirea costului total, din nou, detaliat pe categorii de cheltuieli, un model identic cu cel al devizului estimativ”.

Care este diferența între contribuția personală și coplată

Adrian Gheorghe a explicat, de asemenea, diferența dintre contribuția personală și coplată.

Astfel, contribuția personală e o diferență între cât se decontează din Fond și cât este tariful perceput, mai apropiat de costul real. Coplata, în schimb, nu are o legătură directă cu costul real.

„Coplata s-a aplicat în spitatele din România acum ceva timp, fără succces – era vorba despre o sumă simbolică de 10 lei pentru o internare. Distincția de făcut aici este că scopul coplății nu este să acopere diferența dintre tariful decontat și costul real. Scopul coplății este să dirijeze comportamentul celor care caută servicii medicale pentru a descuraja o utilizare abuzivă a acestora”, a declarat președintele CNAS, pentru Digi24.

Ce se va schimba pentru pacienți după introducerea contribuției personale

Noutatea ține practic de acest deviz estimativ pe care furnizorul privat trebuie să-l prezinte pacientului, document ce arată cât acoperă Fondul din serviciul medical şi ce sume se percep în plus, detaliat pe categorii de cheltuieli.

„De când pacientul se prezintă la un spital privat şi cere o ofertă (…), i se oferă un deviz estimativ pe acest model standard şi detaliat, acest deviz e valabil 5 zile, pacientul are timp să se gândească, să caute alte oferte şi să decidă dacă vrea sau nu să continue, în funcţie de contextul său. Odată ce ia o decizie, nu poate merge mai departe decât dacă îşi oferă consimţământul scris.

Dacă devizul se modifică pe parcursul internării (…), pacientul sau aparţinătorul trebuie să îşi ofere consimţământul, iar la final se oferă un decont care prezintă detaliat când suportă Casa şi ce se percepe în plus”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

Acesta a subliniat că, astfel, pacientul va lua deciziile în cunoștință de cauză.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:26 - Refuzul lui lui Klaus Iohannis de a vorbi cu jurnaliștii după vot, taxată de CTP: „Mocofanilor, săracilor, prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani ”
16:13 - Alegeri prezidențiale 2024: 34 de sancțiuni date de Poliție în ziua votului: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente
16:09 - Tudor Chirilă: „Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot. Și să votăm pentru un dezastru cât mai mic”
15:58 - Scandal cu amenințări între membrii unei secții de votare din Capitală. Poliția efectuează cercetări. De la ce ar fi pornit totul
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”
15:34 - Robert Sighiartău: „Îndemnăm românii să vină la vot în număr cât mai mare! Vreau să avertizez că în aceste zile circulă tot felul de știri false propagate de tălpile roșii” (VIDEO)
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)
14:44 - MAI a oferit ultimele detalii cu privire la ce incidente au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale, până în ora 14: „Au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate”
14:34 - Mesajul unui veteran de război, în vârstă de 100 ani, după ce a votat: “Acum există posibilitatea de a vota ceea ce dorești tu, fără niciun risc”