Ce este si cum functioneaza dexametazona, medicamentul care a salvat multi bolnavi de Covid-19

Publicat: 02 04. 2021, 16:08
Sursa Foto: JESHOOTS.com / Pexels

Un nou medicament se dovedește eficient în tratamentul complicațiilor produse de COVID-19. Este vorba despre dexametazona, uncorticosteroidieftin, folosit de mai bine de jumătate de secol în tratarea bolilior inflamatorii, cum ar fi artrită reumatoidă și astmul.

Dexametazona s-a dovedit extrem de eficientă în urmă unui program de testare a medicamentelor, iniţiat de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie.

Rezultatele studiilor clinice anunţate marţi de cercetătorii din Marea Britanie au arătat că dexametazona a redus cu aproximativ o treime rată de deces dintre cei mai grave bolnavi de coronavirus internaţi la spital.

Cum acționează dexametazona

Acest medicamentare efecte asemănătoare hormonilor naturali produși în organism de către glandele adrenale. Medicii atrag însă atenția căse administrează doar cu prescripție, atât la adulți, cât și la copii și nu previne infectareași nu ajută în cazul în care este administrată timpuriu.

Dexametazona trebuie administrată subsupraveghere medicală pentru a trata cazurile de COVID-19 severe și critice, internate în spital, care necesită oxigenoterapie sau ventilație mecanică.

Medicul Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, medic specialist Interne și Reumatologiea explicat într-om postare de Facebook cum actionează dexametozona în organismul persoanelor infecatate cu SARS-COV-2.

“La fel că majoritatea virusurilor, SARS-CoV-2 pătrunde în celulele pe care le infectează prin receptori, receptorul cel mai folosit fiind enzima de conversie a angiotensinei 2. Persoanele infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă un răspuns de apărare, ce constă în implicarea mai multor sisteme de protecție ale organismului. Astfel în prima linie de apărare, înnăscută, se vor recruta diverse celule responsabile de distrugerea și eliminarea virusului. Ulterior se dezvoltă un răspuns imun adaptativ, cu sinteză de anticorpi, inițial de tip IgM și apoi de tip IgG. Folosirea cortizonului în stadiile incipiente de boală va împiedică apărarea antivirală și va crește replicarea virală agravand boală.

În formele severe de boală, SARS-CoV-2 depășește mecanismele fiziologice de apărare ale organismului, se produce o replicare virală rapidă cu apariția unui infiltrat inflamator masiv în țesutul pulmonar. La agravarea afectării pulmonare contribuie un răspuns inflamator exagerat, cu sinteză și eliberare rapidă a unei cantități excesive de citokine, creșterea permeabilității capilare, acumulare de lichide în alveole, dispnee, insuficientă respiratorie severă, tulburări de coagulare în diverse organe, complicații ce pot determina decesul. Eliberarea bruscă a unei cantități mari de citokine, pare să fie implicată în patogenia unora dintre manifestările pulmonare severe ale COVID-19.

În această situație este binevenită dexametazona și alte anticitokinice pentru a calmă „furtună citokinica’ și a restabili echilibrul inițial”, spune medicul.

Este folosită dexametazona în România

Dexametazona face parte din protocolul de tratament al pacienților infectați cu coronavirus în România, protocol aprobat de Ministerul Sănătății. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, și medicul Virgil Musta, coordonatorul spitalului COVID din Timișoara, au declarat că au folosit cu succes dexametazonă pentru a își trata pacienții încă de la începutul pandemiei.