Ce este o ancoră chimică și când poate fi folosită?
Foarte multe proiecte de construcții au început să includă un element de fixare inedit și foarte eficient: ancora chimică. Ancoră chimică este un adeziv obținut prin amestecul a două substanțe, care atunci când sunt combinate se solidifică, asigurând o rezistență foarte bună.
În general, este folosită pentru prinderi de foarte mare rezistență și poate fixa fară probleme o mulțime de elemente, în orice tip de zidărie: șuruburi, tije metalice, bucșe etc.
Câte tipuri de ancore chimice există?
În funcție de modul în care sunt folosite, ancorele chimice pot fi de două feluri:
- ancore chimice care se injectează. Acestea vin sub formă de tuburi și se injectează în găurile în care se dorește fixarea;
- Ancore chimice de tip capsule. Capsulele se introduc în gaură și se sparg cu șurubul, bara de armatură sau tijele folosite. În momentul în care se sparg, substanțele din capsule se amestecă, iar ancora se întărește.
În funcție de compoziție, ancorele pot avea diverse tipuri de rășini: polyester, vinylester sau Pure Epoxy. Fiecare dintre aceste rășini este gândită pentru anumite aplicații, iar cea mai comună este polyesterul, caracterizat printr-o rezistență chimică limitată și un cost foarte atractiv.
Cum se folosește ancora chimică?
Aplicarea ancorei chimice se face în câțiva pași simpli:
- se dă o gaură cu percuție în materialul în care se dorește prinderea. Ancorele chimice pot să fie folosite în beton, zidărie, piatră etc;
- Se curăță cu atenție praful din gaura obținută. Curățarea se poate face fie prin suflare, fie prin folosirea unui aspirator puternic;
- Se introduce ancora chimica, fie cu ajutorul pistolului de injecție, fie prin simpla introducere a fiolei în gaură;
- Se introduce tija care urmează să fie înșurubată;
- Se așteaptă fixarea;
Fixarea ancorei chimice poate să dureze mai mult sau mai puțin, în funcție de temperatura la care este folosită. Întregul proces nu durează, de regulă, mai mult de câteva minute.
Unde poate fi folosita ancora chimică?
Există numeroase aplicații în care ancora chimică este o soluție excelentă. În general, este folosită pentru montajul diverselor elemente pe structuri de rezistență (stâlpi, piese de mobilier, utilaje sau echipamente) sau pentru prelungirea fundațiilor, post-instalarea barelor de armătură sau ancorarea planșeelor.
Rezistența ancorei chimice este, de cele mai multe ori, mult mai mare decât rezistența oferită de beton, ceea ce o face eficiență în orice tip de utilizare.
Sfaturi pentru folosirea ancorei chimice în diverse tipuri de materiale
- În beton. Ancorele fixate în beton pot avea orice adâncime. Cu cât fixarea este mai adâncă, cu atât încărcătura ce poate atârna pe tijă este mai mare. Eficiența ancorei în beton este maximă, indiferent de consistența betonului sau de locul unde este folosită. Este indicat să se folosească la temperaturi care depășesc -10 grade Celsius.
- În cărămida cu goluri. Ancorarea în cărămidă este similară cu cea în beton, singura diferență fiind că este nevoie de mai mult adeziv pentru a se umple toate golurile cărămizii.