Ce este inversiunea termică, fenomenul neobișnuit care a pus stăpânire pe România
România se confruntă în aceste zile cu un fenomen meteo neobișnuit. Nu puțini sunt românii care au constatat faptul că temperaturile sunt mai ridicate în zonele de deal și la munte, decât în zonele de câmpie.
Fenomenul meteo atipic cu care se confruntă România
Meteorologii numesc acest fenommen meteo atipic inversiune termică. Inversiunea termică este un proces în care temperatura crește odată cu înălțimea.
Adică, în cele mai joase zone ale unui oraș, de exemplu la nivelul mării, găsim temperaturi mai scăzute decât dacă urcăm un munte. Este opusul a ceea ce se întâmplă în mod normal.
Această inversare termică se datorează unor situații speciale în care straturile de aer rece coboară și rămân stabile. Să ne amintim câteva concepte de bază ale dinamicii atmosferice. Când există anticicloni, aerul coboară din straturi superioare și în furtuni face invers.
Mergeți până la straturi superioare. Inversia termică are loc în condiții de anticiclon și cu o stabilitate atmosferică mare.
Într-o inversiune termică, putem vedea cum aerul rece din straturile superioare coboară spre straturile inferioare aproape de suprafața pământului. Această mișcare descendentă a aerului rece este cunoscută sub numele de subsidență. Pe tot parcursul acestei coborâri, aerul este comprimat din ce în ce mai mult, crescându-și presiunea și crescând temperatura. În plus, pierde umezeală, astfel încât nu există nori.
Putem vedea cum, când ajunge la suprafață, se extinde și diverg. Acest lucru îl face răspândit pe întreaga suprafață creând straturi de stabilitate.
Meteorologii ANM au precizat că regimul de temperaturi va înregistra diferențe mari de la o zi la alta.
Precizările meteorologilor ANM
Mihai Huștiu (ANM) a explicat pentru pe B1 TV că vremea va fi mult mai dinamică în următoarele trei-patru zile.
“Vom vedea că și regimul termic va avea variații mari de la o zi la alta. Dacă astăzi înregistrăm temperaturi de 18 grade, mâine vremea se răcește accentuat, temperaturile scad cu mai mult de 10 grade, temperaturi apropiate de limita de îngheț în Transilvania, destul de coborâte temperaturile și pe partea de sud, însă vineri un nou puseu de aer mai cald aduce temperaturi de peste 10, chiar 14 grade pe partea de sud și de sud-est. Așadar, sunt diferențe mari de la o zi la alta”, a spus Mihai Huștiu.
El a precizat că „în weekend vremea se răcește din nou și temperaturile se apropie de cele normale”.
„Această dinamică pe care am prezentat-o implică și fenomene atmosferice mai intense, respectiv, începând cu această după-amiază, precipitațiile se extind ca arie, începând cu partea de vest, în primă fază vor fi mai ales ploi, însă la noapte ploile se transformă în lapoviță și ninsoare pe partea de vest, centru și în nord – și mai ales la munte. De aceea, Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod galben pentru ninsori intense și viscolite pentru toată zona de munte, unde la noapte va ninge, se va depune strat de zăpadă, local de peste 10-20 de centimetri. Sunt așteptate rafale de vânt mai intense, în Carpații Meridionali și Orientali de peste 70-90 de km/h în zonele de creastă, ceea ce înseamnă fenomenul de viscol”, a continuat meteorologul ANM.