Ce este interzis să facem de astăzi în urma noilor măsuri de restricție
Noi măsuri de restricție, ce pot fi catalogate drept o carantină parțială, au intrat în vigoare începând de luni, 9 noiembrie, de la miezul nopții. Cea mai importantă schimbare se referă circulația pe timp de noapte, care va fi interzisă, începând de luni, ca măsură de limitare a răspândirii coronavirusului. Deplasarea în afara locuinței se va face totuși, dar din motive bine întemeiate, precizate într-o declarație pe propria răspundere.
Noi măsuri de restricție, începând din data de 9 noiembrie. Ce au interzist autoritățile
Asadar, cele mai dure restricții de când am ieșit din starea de urgență, au intrat in vigoare luni, 9 noiembgrie 2020. Pe o perioadă de 30 de zile cel puțin, masca devine obligatorie peste tot în țară, şi pe stradă şi în spaţiile închise. Vom putea face în continuare cumpărăturile la supermarket-uri și în piețele în aer liber. De asemenea, se interzice circulația între orele 23.00 și 5.00 dimineaţa, peste tot în țară.
Inchiderea piețelor acoperite i-a revoltat deopotriva pe comerciantii si producatorii din mai multe judete din tara. Supărați că li se închid afacerile, piețarii vor să ducă marfa la ușa autorităților care au anunțat inderdicțiile.
In toata tara, cele mai multe pieţe se vor muta însă în parcări între blocuri. Producătorii sunt nemulţumiţi, se plâng că vor sta în frig de dimineaţa până seara, iar legumele vor îngheţa.
Cei care nu vor respecta aceste reguli, vor fi aspru sancționați, amenzile ajungând și la zeci de mii de lei. Mai exact, polițiștii pregătesc amenzi cuprinse între 3.000 și 15.000 de lei pentru cei care nu se conformează restricțiilor privind petrecerile, evenimentele sau alte evenimente publice.
În cazul în care masca de protecție nu este purtată sau dacă o persoană este oprită în intervalul menționat și nu are declarația pe proprie răspundere, amenda este cuprinsă între 500 și 2.500 de lei, potrivit Digi24.
Se interzic petrecerile, mai precis „desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private”.
În toate localitățile, activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor înunitățile de învățământ să se desfășoare în sistem online. Adică, inclusiv grădinițele. Doarcreșele și after school–urilevor rămâne deschise.
Autoritățile încurajează, de asemenea,munca de acasă, atât în rândul companiilor private, cât și a bugetarilor.
Acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, programul de lucru trebuie decalat, astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 2 ore.
Declarația pe propria răspundere, necesară pentru deplasarea pe timp de noapte, începând de luni
De luni, vreme de 30 de zile, persoanele care vor dori să se deplaseze în intervalul orar 23.00 – 05.00 vor trebui să aibă asupra lor odeclarațiepe propria răspundere, care să ateste motivul întemeiat pentru care au ieșit din casă. Acestea vor putea prezenta și o adeverință de la angajator, care să demonstreze că deplasarea a fost făcută în interes de serviciu.
Declarația pe propria răspundere poate fi descărcată deAICI.
Modelul adeverinței de la angajator poate fi descărcat deAICI.
Vineri, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență,a explicatrațiunile acestei măsuri:„În acest interval se mișcă foarte mult tinerii, ei se vizitează, sunt întâlniri în apartamente, mai ales în timpul weekendului. Rațiunea între 23.00 și 05.00 este ca tinerii să nu mai umble în apartamente, pentru petreceri. În Spania a fost una dintre modalitățile de răspândire a virusului, s-a făcut analiză. Tinerii cumpărau produse și mergeau în apartamente. Impactul cel mai mare va fi în timpul weekendului”.
Restricția vine la pachet cu alte măsuri, menite să limiteze răspândirea SARS-CoV-2.
Bilanțul epidemieide coronavirus în România a ajuns, duminică, la 303.751 de infectări și 7.879 de decese, după depistarea pozitivă a încă 6.752 de oameni și decesul a încă 86 de pacienți COVID-19. Noile restricții vin după ce țara noastră a ajuns să înregistreze chiar șipeste 10.000de contaminări într-o singură zi și după ce numărul pacienților în stare gragă, aflați la Terapie Intensivă, a depășit pragul de 1.000.