Ce este gripa aviară și cât de îngrijorați ar trebui să fim în legătură cu o pandemie? Oamenii de știință spun că ce se întâmplă în SUA e destul de grav

Publicat: 19 06. 2024, 15:28
Foto: Pixabay

Gripa aviară se răspândește în efectivele de bovine din SUA într-o evoluție surprinzătoare care îi îngrijorează pe oamenii de știință. Nu există dovezi că virusul poate provoca o epidemie umană, dar autoritățile urmăresc cu atenție situația. Ce știm despre virusul H5N1 și cât de îngrijorați ar trebui să fim? – BBC a făcut un rezumat.

Ce este gripa aviară?

Gripa aviară este o boală cauzată de un virus care infectează păsările și, uneori, alte animale, cum ar fi vulpile, focile și vidrele.
Tulpina majoră – care circulă printre păsările sălbatice din întreaga lume – este un tip de virus cunoscut sub numele de H5N1. A apărut în China la sfârșitul anilor 1990.

Migrația păsărilor a dus la focare la păsări domestice și sălbatice. Virusul a infectat oameni în cazuri foarte rare. Oamenii de știință spun că riscul actual pentru oameni este scăzut. Transmiterea de la păsări la oameni este rară și nu a existat o transmitere susținută de la om la om.

Nu există însă nicio modalitate de a prezice dacă gripa aviară va declanșa o pandemie la oameni, dar experții monitorizează răspândirea acesteia și studiază modul în care se schimbă și evoluează.

H5N1 se răspândește acum rapid în efectivele de vaci de lapte din SUA, în ceea ce Centrele pentru Controlul Bolilor din SUA, CDC, descriu fenomenul drept „un focar în curs de desfășurare în mai multe state”.

Apariția virusului la vite i-a uimit pe oamenii de știință, care credeau că vacile nu se pot îmbolnăvi de această boală.

Situația a apărut pe fondul unei alte evoluții neobișnuite: la începutul lunii iunie, un bărbat de 59 de ani din Mexic a murit cu un alt tip de gripă aviară – H5N2 – care nu fusese niciodată înregistrată la oameni. Nu este clar cum a obținut-o, deși au existat cazuri în unele ferme de păsări din Mexic.

Foto: Pixabay

Organismele de sănătate precum Organizația Mondială a Sănătății și CDC consideră că riscul general pentru sănătatea publică cauzat de gripa aviară este scăzut. Dar oamenii de știință spun că trebuie să urmărim îndeaproape răspândirea virusului.

„Acest caz este încă unul dintr-o serie de evoluții care, în mod colectiv, ar putea fi considerate un semnal de alarmă”, spune profesorul Sir Peter Horby, director al Institutului de Științe Pandemice de la Universitatea din Oxford.

H5N1 a fost în atenția oamenilor de știință în ultimii ani, virusul răspândindu-se pe toate continentele. Mii de focare au fost înregistrate la păsări de curte și la păsări sălbatice.

Virusul, în acest moment, nu are capacitatea de a se răspândi în mod natural

Au existat focare la animalele crescute pentru blana lor, inclusiv nurca.
La sfârșitul anului 2023, în Peru, peste 5.000 de lei de mare au murit din cauza virusului, un eveniment despre care oamenii de știință spun că a fost cauzat de contactul direct al animalelor cu păsările sălbatice infectate.

Virusul a fost detectat și la vulpi, urși, vidre, ratoni, capre și altele.

„Este un virus care este în dezvoltare, așa că l-am urmărit cu îngrijorare din acest motiv”, spune Dr. Ed Hutchinson, Lector principal, Centrul de Cercetare a Virușilor MRC-Universitatea din Glasgow.

Creșterea recentă a incidenței gripei aviare a fost deosebit de dăunătoare pentru speciile de păsări marine protejate.
Virușii gripei sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a-și schimba forma, de a prelua gene și de a se schimba pe măsură ce se deplasează în afara gazdei lor naturale.

Răspândirea virusului la bovine a fost „un adevărat șoc”, spune dr. Hutchinson.
„Când apare la un animal care este crescut de oameni și, prin urmare, în apropierea oamenilor, acesta este imediat un motiv pentru a-i acorda o atenție deosebită.”

Oamenii de știință cred că deocamdată calea de transmitere este ceea ce ei numesc „artificială” – vacile nu o transmit între ele prin contact natural și probabil că nu se transmite în particulele din aer de la vacă la vacă.

În schimb, ei cred că virusul se transmite în locurile de muls. „Se pare că ar putea exista în mașini de muls contaminate”, explică Dr. Thomas Peacock de la Institutul Pirbright.

Aceasta înseamnă că virusul, în acest moment, nu are capacitatea de a se răspândi în mod natural de la animal la animal. Totuși, cu cât se răspândește mai mult prin efectivele de lapte, spune doctorul Peacock, cu atât sunt mai mari șansele ca acesta să evolueze într-un mod care să-i permită acest lucru.

Pasteurizarea distruge virusul, dar se estimează că aproximativ 5% dintre americani consumă lapte crud, nepasteurizat.
Peste graniță, în Canada, oamenii de știință au început, de asemenea, să testeze laptele.

Se poate răspândi gripa aviară la oameni?

Au fost cazuri de oameni care au fost infectați cu H5N1 din când în când, de obicei după contactul cu animale bolnave, în mai multe țări, printre care Cambodgia, Chile, China, Vietnam, Australia, SUA și Marea Britanie.

Din 1997 au fost raportate câteva sute de cazuri umane, dintre care aproximativ jumătate au murit. Mai recent, au existat câteva cazuri la lucrătorii din producția de lactate din SUA, care au avut doar simptome ușoare.

Multe state din SUA investesc în măsuri preventive, cum ar fi îmbrăcăminte de protecție și ochelari de protecție pentru lucrătorii agricoli.
Experții care studiază virusul spun că nu există dovezi că acesta s-ae fi transformat într-o formă care ar reprezenta o mare amenințare pentru oameni.

Dar, după cum au avertizat doi experți eminenti în gripă într-un articol din British Medical Journal: „pericolul și riscul unui focar major de H5N1 sunt mari, plauzibile și iminente”.

Virologul Tom Peacock spune că, cu cât se răspândește mai mult în SUA, cu atât este mai mare șansa ca virusul să ajungă și la oameni.
Și, foarte important, cu cât este mai mare șansa ca acesta să ajungă la păsările de apă – rațe și gâște, cu atât e mai mare pericolul.

„De asta ne facem griji”, spune el pentru BBC. „Pentru că [acele păsări] sunt cele care sunt foarte susceptibile la acest lucru și sunt cele care-l pot transporta pe distanțe foarte mari.

Ce putem face împotriva gripei aviare?

Unele țări discută despre vaccinuri sau lucrează pentru asigurarea aprovizionării. Dar, având doar provizii limitate disponibile, orice campanie de vaccinare ar fi limitată, cu doze distribuite lucrătorilor din prima linie, inclusiv crescătorilor de păsări, medicilor veterinari, oamenilor de știință care studiază virusul și oamenilor care lucrează la fermele de blană unde sunt crescute animale precum nurca și vulpea.

Dr. Jayna Raghwani, biolog de la Royal Veterinary College din Marea Britanie, subliniază că, în ceea ce privește proiectarea de noi vaccinuri împotriva gripei aviare, suntem relativ bine pregătiți.

„Nu trebuie să începem de la zero cu un virus gripal”, spune ea. „Și avem o bună înțelegere a modului în care funcționează acele [vaccinuri antigripale existente] pentru a crește un răspuns imunitar și a ne proteja.

„Într-o lume ideală”, adaugă ea, ar exista mai multă supraveghere a virusului în apropierea fermelor. Am putea face o monitorizare mai generală a faunei sălbatice în apropierea locurilor despre care știm că sunt suspecte de focare”, spune dr. Raghwani, „pentru a înțelege mai bine cum se schimbă virusul între specii”.

„Nu vreau să minimizez preocupările legate de gripă [care circulă la vaci]”, spune dr. Raghwani. „Dar dacă aș vorbi cu mama sau bunica despre riscul pe care-l reprezintă gripa aviară pentru oameni, aș spune „nu-ți face griji”.

Dr. Hutchinson spune astfel: „Nu este același scenariu ca în februarie 2020, dar necesită atenția noastră sporită. Există riscuri clare asociate cu acest virus și deși s-ar putea să fie o alarmă falsă, am fi foarte proști să nu-i acordăm atenție”.