Ce este dexametazona, singurul medicament care reduce rata mortalității în rândul pacienților cu coronavirus

Publicat: 17 06. 2020, 11:44
Foto: Be Healthy

Dexametazonă ar putea reduce rata mortalității cauzată de coronavirus, anunță Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Descoperirea a fost făcută de cercetătorii Universității britanice Oxford. Dexametazona este un tip de steroid utilizat în tratamentul multor afecțiuni, incluzând probleme reumatice, o serie de afecțiuni ale pielii, alergii severe, dar și boli respiratorii cum ar fi astm sau tuberculoză. Mai mult, acest tratament este disponibil pe scară largă și este ieftin.

Dexametazona reduce rata mortalității în rândul pacienților cu coronavirus

Dexametazona este primul tratament care a demonstrat că reduce mortalitatea pacienților cu Covid-19 ce au nevoie de oxigen și ajutorul ventilatoarelor, a anunțat șefulOMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivitReuters.

Dexametazona nu este un medicament nou, ba din contră. Acesta este un medicament pe bază de corticosteroizi și este utilizat în tratamentul multor afecțiuni, incluzând probleme reumatice, o serie de afecțiuni ale pielii, alergii severe, dar și boli respiratorii cum ar fi astm sau tuberculoză.

Descoperirea a fost făcută de experții dinMarea Britanie, potrivitBBC, care citează un studiu clinic realizat de o echipă de specialiști britanici conduși de Martin Landray de la Universitatea Oxford.

”Acestea sunt vești foarte bune și felicit guvernul britanic, Universitatea Oxford și spitalele și pacienții din Regatul Unit care au contribuit la această descoperire științifică salvatoare de vieți”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ce este dexametazona, medicamentul care reduce rata mortalității în rândul pacienților cu coronavirus

Un medicament ieftin și disponibil pe scară largă, numit Dexametazonă, poate ajuta la salvarea viețiipacienților bolnavi grav de coronavirus. Este cea mai nouă descoperire a cercetătorilor de la Universitatea Oxford, aplaudată pe scară mondială. Acest medicament ar putea ajuta oamenirea în lupta cu noul coronavirus, care ține lumea în loc de mai bine de trei luni.

Dexametazona Krka este un glucocorticoid sintetic. Glucocorticoizi sunt hormoni produși de către glanda suprarenală. Medicamentul are efecte antiinflamatorii, analgezice, antialergice și deprimă sistemul imunitar. Dexametazona Krka este recomandat în tratamentul bolilor reumatice și autoimune (de exemplu, lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoidă, artrita juvenilă idiopatică, poliarterita nodoasă), afecțiuni ale tractului respirator (de exemplu, astm bronșic, difterie), ale pielii (de exemplu, eritrodermie, pemfigus vulgar), meningită tuberculoasă, numai în asociere cu tratament antiinfecțios, afecțiuni ale sângelui (de exemplu, purpură trombocitopenică idiopatică la adulți), edem cerebral, tratamentul mielomului multiplu simptomatic, leucemie limfocitară acută, leucemie limfoblastică acută, boala Hodgkin și limfomul non-Hodgkin, în asociere cu alte medicamente, tratamentul paleativ al bolilor neoplazice, profilaxia și tratamentul greței și vărsăturilor cauzate de chimioterapie și prevenirea și tratamentul vărsăturilor după intervenții chirurgicale, în cadrul unui tratament antiemetic.

Potrivit experților britanici, citați de BBC News, Dexametazona reprezintă o descoperire esențială în tratamentul împotriva noului virus. Medicamentul ar reduce cu o treime riscul letal în cazul pacienților care sunt trecuți pe ventilație sau pe oxigenare artificială. Pentru cei cu oxigen, acesta a redus moartea cu o cincime.

Echipa care a condus studiul clinic numit ”Recovery” sugerează introducerea medicamentului drept tratament standard în spitalele care tratează bolnavii de coronavirus.

Clorochina și hidroxiclorochina, pe lista neagră aOMS

Dexametazona face parte din seria celor testate la nivel mondial înterapia împotriva Covid-19.Dexametazona s-a dovedit a fi eficientă în limitarea ratei mortalității în rândul pacienților cu coronavirus.

Inițial, și clorochina și hidroxiclorochina au fost testate pe pacienții grav bolnavi din cauza infectării cu noul coronavirus, dar s-au dovedit periculoase.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii a anunțat, luni, că retrage autorizația de utilizare a clorochinei și hidroxiclorochinei în tratamentul pacienților cuCOVID-19.

Decizia are loc în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS)a anunțatcă suspendă folosirea hidroxiclorochinei în studiul global cu privire la tratamentele pentruCOVID-19.