Pentru a funcționa eficient împotriva noului coronavirus și pentru a stimula sisteul imunitar, nu este suficientă o singură doză de vaccin împotriva COVID-19. Astfel că, la un interval de minim 21 de zile, persoanele vaccinate primec cea de-a doua doză, așa numitul rapel.
Întrebat dacă persoanele vaccinate cu prima doză se pot infecta cu SARS-CoV-2, până la primirea rapelului, Alexandru Rafila a explicat:
„Da, dar poți să te infectezi și cu puțin timp înainte să administrezi prima doză. De exemplu, în Israel unde s-au vaccinat un milion de persoane, 500 au prezentat boală, dar nu afectează siguranța pacientului, ci reprezintă o situație care este posibilă. Nu există o contraindicație în ceea ce privește vaccinarea. Gândiți-vă de exemplu la persoane asimptomatice care fac infecția și care beneficiază și ele de vaccinare”, a explicat profesorulAlexandru Rafila, pentru B1 TV.
Medicul Adrian Streinu-Cercel a afirmat, duminică, după ce a fost vaccinat cu a doua doză împotriva COVID-19, că la şapte zile după rapel nu mai există riscul să se mai dezvolte infecţii severe cu noul coronavirus.
Medicul a mai avertizat că masca de protecție trebuie purtată în continuare, pentru că vaccinul ne protejează pe dinăuntru, nu și la nivelul mucoaselor.
„Teoretic, după a doua doză, la şapte zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus. Dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare (…) până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a declarat Streinu-Cercel, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală.
Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că speră să ajungem la 100.000 – 150.000 de vaccinuri anti-COVID-19 făcute pe zi, problema este să avem suficiente doze. Până la finele lui martie, România ar urma să primească încă 2,4 milioane de doze de la Pfizer și 430.000 de la Moderna. Șeful Guvernului a mai spus că ținta rămâne vaccinarea a 10,4 milioane de persoane, inclusiv cu rapel, până în septembrie.
Șeful Guvernului a precizat că au organizat campania de vaccinare de așa manieră încât să existe personalul care să administreze 100.000 – 150.000 de vaccinuri pe zi.