Ce este, de fapt, noradrenalina, efectele pe care le are asupra organismului și când trebuie administrată. Medicamentul din cauza căruia un pacient de la Spitalul Sfântul Pantelimon a murit

Ce este, de fapt, noradrenalina, efectele pe care le are asupra organismului și când trebuie administrată. Medicamentul din cauza căruia un pacient de la Spitalul Sfântul Pantelimon a murit
Sursa Foto: Freepik

Un pacient internat la Terapie Intensivă, la Spitalul Pantelimon din București, ar fi murit după ce i-a fost scăzută intenţionată doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale. Două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon din București au fost arestate preventiv de procurori sub acuzaţia că ar fi provocat decesul acelui pacient prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină.

Șefa Secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon, Florina Pompilian, a precizat că noradrenalina nu este un medicament care să poată salva viața unui pacient.

„Să ne înţelegem, noradrenalina nu salvează viaţa. Dacă nu are nevoie de nonadrenalină, nu pui unui pacient, nu administrezi. Nu este un medicament care salvează viaţa (…) Noradrenalina nu este un medicament fără de care nu supravieţuieşte bolnavul. Este un medicament care se dă în multe patologii, are rolul de a susţine tensiunea pacientului”, a declarat joi şefa Secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon, Florina Pompilian, potrivit Agerpres.

Ce este, de fapt, noradrenalina

Norepinefrina, numită și noradrenalină, este o catecolamină care acționează ca hormon și neurotransmițător, potrivit News Medical.

Noradrenalina este un vasoconstrictor puternic utilizat frecvent pentru tratarea hipotensiunii severe prin creșterea rezistenței vasculare sistemice și a tensiunii arteriale.

Din punct de vedere structural, noradrenalina este destul de asemănătoare cu epinefrina, o altă catecolamină, cu excepția faptului că grupul metil din epinefrină este înlocuit cu un atom de hidrogen în norepinefrină.

Ambele catecolamine se leagă de receptorii adrenergici și participă la răspunsul „luptă sau fugi”.

Efectele pe care le are noradrenalina asupra organismului și când trebuie administrată

Atunci când este eliberată din măduva suprarenală în circulația sanguină, noradrenalina funcționează ca un hormon. Atunci când este eliberată de neuronii noradrenergici, în sistemul nervos central și simpatic, noradrenalina acționează ca un neurotransmițător.

Noradrenalina, atunci când este utilizată ca medicament, crește tonusul vascular și tensiunea arterială prin intermediul receptorilor α-adrenergici. Creșterea rezultată a rezistenței vasculare inițiază un mecanism de feedback negativ, care, la rândul său, scade frecvența cardiacă și tensiunea arterială (reflex baroreceptor), informează Antena 3 CNN.

Noradrenalina joacă un rol important în reglarea răspunsurilor condiționate și necondiționate legate de frică. Ca răspuns la stres, noradrenalina este implicată în răspunsul „luptă sau fugi” al sistemului nervos simpatic. Acest răspuns se caracterizează prin dilatarea pupilelor, creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, creșterea transpirației, eliberarea de glucoză din energia stocată și creșterea fluxului sanguin către mușchii scheletici.

De asemenea, noradrenalina joacă un rol crucial în reglarea atenției și a concentrării. Majoritatea psihostimulantelor utilizate pentru tratarea tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție cresc nivelurile de noradrenalina și dopamină din sistemul nervos central.

Noradrenalina produce un efect puternic de vasoconstricție. Cu toate acestea, este, de asemenea, un agent inotropic și cronotropic mai puțin puternic. Principala funcție hemodinamică a noradrenalinei este de a crește presiunile sistolică, diastolică și de puls. Cu toate acestea, are un efect minim asupra debitului cardiac și a frecvenței cardiace.

În boala cardiacă ischemică, noradrenalina este utilizată pentru a menține presiunea de perfuzie coronariană fără a crește frecvența cardiacă și debitul cardiac.

Tototdată, noradrenalina mai poate fi utilizată și pentru menținerea tensiunii arteriale și a perfuziei organelor în caz de șoc datorat vasodilatației (de exemplu, șoc septic și șoc neurogen).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:42 - Castelul Peleș va putea fi vizitat doar parțial, din cauza unei avarii la conducta de apă. Problema durează de peste un an
18:30 - Doi soți au fost găsiți morți într-un apartament în București. Fiica lor a dat alarma
18:28 - Elena Lasconi, mesaj pentru românii care locuiesc în străinătate: Știu că votul vostru este un vot antisistem. Și e normal să votați împotriva celor care v-au alungat din țară. Însă, singurul candidat antisistem sunt eu (VIDEO)
18:21 - Paleologu: Acum e vorba de salvarea democrației. Georgescu înseamnă izolare, sărăcie, stagnare și să ne întoarcem cu 35 de ani înapoi / Fantasmele legate de neomarxismul USR-iștilor sunt prostii (VIDEO)
17:58 - Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea. „Ești îngerul meu păzitor”
17:54 - Soția lui Helmut Duckadam, mărturisiri dureroase după moartea „Eroului de la Sevilla”: „S-a internat pentru o durere de spate. Miercuri spre joi l-au luat niște dureri îngrozitoare”
17:42 - Fritz: Prioritatea zero e ca Lasconi să fie aleasă președinte. Toți oamenii, partidele, societatea civilă, mediul de afaceri să se mobilizeze pentru a susține o Românie europeană, pentru a proteja economia noastră de asaltul rusesc (VIDEO)
17:25 - Ce spune Crin Antonescu despre Călin Georgescu. „Aruncă România cu ani în urmă”
17:24 - Ovidiu Cîmpean: Este o situație îngrijorătoare! Întoarcerea în timp înseamnă și mai multă sărăcie. Călin Georgescu este un șarlatan, nu are soluții, vorbește doar în sloganuri, fără să prezinte soluții concrete (VIDEO)
17:18 - Mii de bucureșteni, condamnați la frig. Riscurile la care se expun atunci când aleg surse alternative de căldură