Ce este ceaiul de banane și ce beneficii ascunse are pentru sănătate? Modul simplu în care se prepară

Publicat: 18 09. 2024, 17:55
Foto: Pixabay

Banalele sunt unele dintre cele mai benefice fructe pentru organism, fiind bogate în vitamina B6, potasiu, magneziu, mangan și cupru. Acestea pot fi o gustare hrănitoare pe parcursul zilei, însă puțini știu că din acest fruct se poate face un ceai benefic pentru sănătate.

De ce este benefic ceaiul de banane

Ceaiul de banane conține aceleași vitamine și minerale pe care fructul le are, însă pentru a crește concentrația de nutrienți trebuie un timp de infuzare mai lung. Banalele sunt o sursă excelentă de antioxidanți solubili în apă, precum dopamină și gallocatechină, care pot ajuta la combaterea radicalilor liberi și la prevenirea afecțiunilor cronice, precum bolile de inimă, transmite G4Food.ro. 

Coaja de banană are un nivel mult mai ridicat de antioxidanți față de pulpă, de aceea, adăugarea cojii în ceai ar putea crește aportul acestor minerale. Banalele sunt bogate în potasiu, astfel că ceaiul poate contribui la reglarea echilibrului lichidelor, tensiunii arteriale sănătoase și contracțiilor musculare.

Conținutul de potasiu din ceai poate ajuta la diminuarea balonării cauzate de o dietă bogată în sare. De asemenea, acest ceai le poate fi de folos celor care se confruntă cu insomniile, deoarece conține trei nuțrienți esențiali în această problemă: potasiu, magneziu și triptofan.

Magneziu și potasiu ajută la o calitate și o durată mai bună a somnului, datorită proprietăților lor de relaxare a mușchilor. Triptofan este un aminoacid important pentru producerea hormonilor care favorizează somnuul, serotonina și melatonina.

Ceaiul din banane este benefic pentru sănătatea inimii, deoarece conținutul de potasiu și magneziu ajută la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral. Mai mult, acest ceai este un înlocuitor bun pentru băuturile cu zahăr.

Cum se prepară ceaiul de banane

Ceaiul de banane se poate prepara în două moduri, cu sau fără coajă:

Ceai de banane fără coajă

  • Pune 2-3 căni (500-750 ml) de apă la fiert.
  • Curăță o banană și taie-i capetele.
  • Adaugă banana în apa clocotită.
  • Redu focul și lasă la fiert 5-10 minute.
  • Adaugă scorțișoară sau miere (opțional).
  • Scoate banana și împarte lichidul rămas în 2-3 căni.

Ceai de coajă de banane

  • Pune 2-3 căni (500-750 ml) de apă la fiert.
  • Spală o banană întreagă pentru a îndepărta murdăria și resturile.
  • Lăsând coaja pe ea, taie capetele.
  • Adaugă banana cu coajă în apa clocotită.
  • Redu focul și lasă la fiert 15-20 minute.
  • Adaugă scorțișoară sau miere (opțional).
  • Scoate banana și împarte lichidul rămas în 2-3 căni.

Ceaiul trebuie să fie ținut la frigider și consumat în maxim două zile, fie rece sau reîncălzit.