Blue Monday sau „lunea tristă” este considerată cea mai tristă zi a anului și este marcată, în general, în luna ianuarie. Data la care are loc acest eveniment este stabilită în funcție de o serie de criterii științifice, iar unul dintre scopurile de bază este să atragă atenția asupra unei dintre bolile cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane în prezent, depresia.
Blue Monday a apărut pentru prima oară în 2005, atunci când s-a decis faptul că cea de-a treia zi de luni din ianuarie este considerată cea mai tristă. Au existat o serie de factori ce au determinat alegerea acestei datei, printre ele numărându-se și faptul că cei mai mulți oameni experimentează în cea de-a treia luni din ianuarie sentimente profunde de tristețe, de neliniște și mai ales de anxietate.
Blue Monday este considerată cea mai tristă zi din an și are loc, potrivit statisticilor, în cea de-a treia zi de luni din luna ianuarie. Statisticile arată ca este o zi în care un număr mare de persoane se simt mai triste sau mai puțin încrezătoare.
Printre factorii ce contribuie la această stare de tristețe se numără trecerea sărbătorilor, cheltuielile mari din luna decembrie, vremea rece, dar și ideea ca un concediu este îndepărtat, sunt doar câteva dintre aspectele ce contribuie și accentuează stare de tristețe.
Teoria Blue Monday îi apariție psihologului britanic Cliff Arnall și a apărut în 2005. El a realizat o formulă amplă de calcul, prin care a determinat care este ziua cea mai trist din an. La realizarea acesteia, au fost luați în calcul factori precum: condițiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, numărul zilelor care au trecut de la sărbătorile de iarnă, dar și câte zile s-au scurs de la momentul la care au fost încălcate obiectivele stabilite pentru noul an.
În 2014, o agenție de turism din SUA s-a folosit de Blue Monday – Cea mai tristă zi din an, pentru a prezenta avantajele planificării unei vacanțe în luna ianuarie, încercând astfel să își vândă ofertele.
În acest context, din ce în ce mai multe persoane au început să prezinte teorii ale conspirației, potrivit cărora oamenilor li se impune voit să creadă că sunt depresivi sau triști, tocmai pentru a-și rezerva o vacanță.
Variabile luate în considerare de psihologul britanic Arnall, vremea, datoriile, salariul lunar, timpul scurs de la Crăciun și Anul Nou, dar și nivelul scăzut de motivație au fost considerate, în ultimii ani, un aspect greu de cuantificat, despre ele spunându-se că ar fi mai repede ludice, decât exacte.
Psihologii folosesc popularitatea Blue Monday pentru a atrage atenția asupra unei probleme grave, pe care o întâmpină societatea din zilele noastre. Unu din 10 români se confruntă cu depresia, scrie Digi 24, iar unul dintre cei mai importanți este conștientizarea acesteia.
Mai mult decât atât, OMS a numit depresia „boala secoului”. Există și o formă de „tulburare afectivă sezonieră”, o formă de depresie ce se manifestă doar în anumite anotimpuri. Din păcate, indiferent de perioada anului oamenii se pot simți descurajați sau deprimați, iar specialiștii sunt de părere că cel mai indicat ar fi să ceară ajutor în astfel de momente. În aceste situații sunt importante inclusiv discuțiile cu un prieten, cu un membru al familiei sau cu un psiholog.