Specialistul a transmis că a citit majoritatea studiilor de specialitate în ceea ce privește roxadustat și alte medicamente similare pentru a vedea dacă poate folosi această substanță activă pentru a trata pacienții care suferă de anemie renală, una dintre cele mai frecvente complicații ale bolii cronice de rinichi, potrivit libertatea.ro.
Se pare că în acest moment roxadustat nu poate fi administrat niciunui pacient din România.
„Ele nu sunt aprobate, nu le putem încă folosi, fiindcă nu avem studii de fază 3 pentru toate moleculele. Dar roxadustat a ajuns la faza testelor pe pacienți. Studiile de fază doi sunt pe persoane sănătoase, iar de fază trei – când sunt testate pe pacienți cu astfel de afecțiuni”, a explicat medicul.
„Există studii care dovedesc eficiența acestor medicamente pentru pacienții cu insuficiență renală, dar în prezent încă nu sunt autorizate pentru a fi folosite în România și nu le putem prescrie”, a completat dr. Ionuț Nistor.
Potrivit specialistului, aceste medicamente sunt un alt mijloc de a crește valorile unui hormon secretat ineficient de rinichi – eritropoietină – în cazul celor care suferă de boală cronică de rinichi.
Consecințele sunt severe pentru un astfel de pacient, până și cele mai banal efort fizic devine o corvoadă.
„Aproape toți pacienții care fac dializă au anemie, iar impactul anemiei este foarte mare pentru calitatea vieții în primul rând: se plâng de faptul că nu au suficientă forță să își deruleze activitățile curente, că nu au aer suficient, că sunt epuizați de activități obișnuite cum ar fi mersul până la magazinul din cartier sau o plimbare de 100 de metri. Acest lucru apare prin accentuarea anemiei”, a declarat medicul.
Dr. Ionuț Nistor este de părere că medicamentele precum roxadustatul sunt importante, deoarece aducerea sub control a anemiei este singura cale pentru a putea crește calitatea vieții pacienților care sunt nevoiți să trăiască cu această boală.
De asemenea, specialistul susține că o persoană sănătoasă care ia astfel de medicamente este în risc și mai mare decât una care suferă de anemie renală.
„Ele reușesc să stimuleze producerea de eritropoietină, deci să facă ceea ce făcea și hormonul sintetic, dar pe de altă parte, reduc și inflamația, și nevoia de suplimente de fier care trebuie administrate. Au un potențial foarte mare de utilizare, iar asta este valabil și la persoanele sănătoase, dar cu riscuri mult mai mari”, a explicat medicul, potrivit sursei citate.
„Va crește, într-adevăr, capacitatea de efort și nivelul hemoglobinei, dar riscurile documentate până în prezent sunt mari: evenimente trombotice, AVC, moarte subită prin infarct miocardic sau ischemie miocardică sau cerebrală”, a mai spus acesta.