Ce dosare a finalizat DNA în luna mai: Precizările procurorilor anticorupție

Publicat: 02 06. 2020, 15:24

Direcția Națională Anticorpuție (DNA) a prezentat, marți, o sinteză a cauzelor care au fost finalizate de procuorii anticorupție în luna mai a acestui an. Este vorba despre cinci dosare care au fost mai puțin mediatizate în această perioadă, după cum se arată într-un comunicat de presă al DNA. Printre acestea se numără un caz de luare de mită de la Institutul Clinic Fundeni.

DNA anunță ce cauze a finalizat în cursul lunii mai. Caz de luare de mită la Institutul Clinic Fundeni

Astfel, procurorii i-au trimis în judecată pe Emilia Grigore, fost director financiar-contabil al Institutului Clinic Fundeni și Adrian Pârvulescu, la data faptelor șef Birou Achiziții Publice în cadrul Institutului Clinic Fundeni, care sunt acuzați de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată și luare de mită, în formă continuată.

Cei doi au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției și au recunoscut faptele de care sunt acuzați. Potrivit DNA, aceștia le-ar fi oferit unor oameni de afaceri, în mod nelegal, informații nedestinate publicității, astfel încât ei să poată încheia mai multe contracte de echipamente și produse medicale cu Institutul Clinic Fundeni. Grigore și Pârvulescu ar fi oferit aceste informații oamenilor de afaceri atât înainte de organizarea procedurilor de achiziție publică, cât și în timpul derulării acestora, respectiv în perioada iulie 2015 – februarie 2016.

În cele din urmă, contractele cu pricina au fost încheiate de unitatea medicală cu firmele administrate de persoanele care au beneficiat de informațiile respective.

Prin semnarea acordului de recunoaștere a vinovăției, cei doi inculpați au declarat că sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 3 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a mai multor drepturi.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul București.

O altă cauză finalizată în luna mai de procurorii DNA se referă la fapte de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată și participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

Inculpat în acest caz este Constantin Metehoiu, la data faptelor, director al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș din cadrul Societății Comerciale de Producere a Energiei Electrice „Hidroelectrica” – S.A. Bucureşti. Acesta este acuzat că, ”prevalându-se de funcția deținută, ar fi încălcat mai multe dispoziții legale, în contextul în care, în cursul anului 2011, folosind resursele societății pe care o administra, ar fi construit pe propriul teren aflat pe malul lacului Vidraru, fără autorizație, o construcție metalică pentru deservirea unui ponton plutitor pentru exploatarea ambarcațiunilor sale în cadrul unor activități de agrement pentru turiști”, se arată ăn comunicatul citat.

Prin acțiunile sale, acesta ar fi creat S.C. Hidroelectrica S.A. un prejudiciu de 325.879 de lei. Dosarul a fost trimis spre judecate Tribunalului Argeș.

Procurorii DNA au trimis în judecată și un avocat din cadrul Baroului București, acuzat de trafic de influență, și o persoană fizică fără calitate specială, care ar fi comis infracțiunile de complicitate la trafic de influență și complicitate la cumpărare de influență.

Potrivit anchetatorilor, în acest caz este vorba despre fapte comise în anul 2012, atunci când inculpatul, ”în calitate de avocat în Baroul București, ar fi pretins și primit, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 50.000 euro de la o persoană condamnată într-un dosar penal, la pedeapsa închisorii de 5 ani cu executare. Persoana fusese condamnată atât în primă instanță cât și în apel, dar decizia nu era definitivă”. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Timișoara.

Într-un al patrulea dosar, care a fost trimis spre judecare Tribunalului din Teleorman, a fost anchetat pentru luare de mită un fost director al Direcției relații contractuale din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate (C.A.S.) Teleorman.

”În perioada 2014 – 2015, inculpatul Rizea Iulică Iulian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la mai multe persoane, sume de bani și bunuri care nu i s-ar fi cuvenit, în legătură cu îndeplinirea, respectiv urgentarea îndeplinirii atribuțiunilor sale de serviciu”, se precizează în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupție menționează și trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a unui inculpat – persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență în formă continuată și

nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

”În perioada 2017-decembrie 2018, inculpatul ar fi pretins și primit de la mai multe persoane diferite sume de bani pentru a-și trafica influența pe care ar fi pretins că o are asupra mai multor funcționari din cadrul unor persoane juridice de drept privat sau asupra unor funcționari publici (instructori auto din cadrul unor școli de șoferi, profesori de legislație rutieră, medici și psihologi din instituții medicale și cabinete psihologice, examinatori (polițiști) de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Maramureș și funcționari care eliberează cărți de identitate din cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Baia Mare)”, precizează procurorii DNA.

Același inculpat este acuzat și că, la finalul anului 2018, ar fi deținut fără drept o armă cu aer comprimat ce se încadrează din categoria armelor neletale, supuse autorizării.

Cauza va fi judecată de Tribunalul Maramureș.

DNA a deschis 33 dosare privind achiziţiile medicale făcute în timpul pandemiei de COVID-19

Unul dintre cele mai mediatizate anchete aleDNA în ultima perioadă se referă la atribuirea unor contracte deachiziţii în domeniul sanitar, cum ar fi măștile de protecție, combinezoane sau aparate medicale,pe timpul pandemiei de coronavirus, care nu s-ar fi făcut respectând prevederile legale. Îmn acest sens, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dechis 33 de dosare, în care ar fi vizate ”persoane importante” din instituţiile cu rol în achiziţiile de echipamente şi materiale sanitare.

Direcția Națională Anticorupție este condusă, de la începutul acestui an, de procurorul Crin Bologa.