Ce diferențe există între gripa obișnuită și COVID-19: „În ambele infecții întâlnim dureri musculare”

Publicat: 15 09. 2023, 23:55
Foto: Pixabay

Gripa și COVID-19 sunt boli respiratorii distincte, cauzate de virusuri diferite, dar cu simptome asemănătoare. COVID-19 este provocată de SARS-CoV-2, iar gripa de virusuri gripale.

Cum deosebim gripa obișnuită de COVID-19

„Din punct de vedere al simptomatologiei cele două infecții se aseamănă, dar sunt mici diferențe care pot fi văzute în special de către medic. De aceea, este foarte important ca la cele mai mici simptome de infecții respiratorii să ne prezentăm la medic, mai ales în cazul persoanelor aflate în grupele de risc: persoane cu afecțiuni cronice, copii sau vârstnici”, susține dr. Valentin Boldea, medic de familie, potrivit Adevarul.

În România, gripa apare în decembrie sau ianuarie, și cauzează dureri musculare severe, simțite ca și cum pacienții ar fi fost „bătuți cu gheoaga”.

Gripa prezintă o febră mult mai accentuată ce depășește 39 de grade Celsius

„În al doilea rând, tabloul clinic la infecția cu SARS-CoV-2 este mult mai amplu, pentru că  include simptome de tip respiratorii, dar și simptome digestive. Ambele infecții se caracterizează printr-o stare generală alterată. Gripa prezintă o febră mult mai accentuată, care de multe ori depășește 39 de grade Celsius. În ambele infecții întâlnim dureri musculare, pacienții caracterizează starea de boală de parcă ar fi . Din fericire, în momentul de față subtipul de virus SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul României determină o simptomatologie relativ redusă, cu o evoluție favorabilă și o convalescență destul de redusă, cu complicații puține. Dar nu le putem exclude, mai ales în cazul persoanelor cu imunitate scăzută, cu afecțiuni cardiace, pulmonare sau obezitate prezentă”, susține dr. Boldea.

Medicul susține că pandemiile evoluează cu mutații care pot slăbi virulența și determina forme mai ușoare ale bolii.