Achiziționarea unui apartament poate fi un pas dificil din punct de vedere financiar, mai ales pentru tinerii care abia își construiesc o carieră. De aceea, un tânăr a decis să își confecționeze singur mobila pentru întreg apartamentul.
După ce a reușit să cumpere un apartament fără a apela la credite, un tânăr de 23 de ani a povestit în mediul online că a decis să își mobileze singur întreaga locuință. Acesta a povestit că deși a cerut oferte de la firmele de mobilă, răspunsurile nu au venit, fie au fost sub forma unor prețuri mult prea ridicate, conform click.ro.
„Am cerut 11 oferte de mobilare pentru apartament. Unii nu s-au mai întors niciodată iar ceilalți mi-au dat oferte financiare și termene de execuție care mai de care mai mari.”
Acesta avea deja experiență în realizarea de corpuri mici de mobilier și fiind și pasionat de proiecte fizice, a decis să se ocupe de tot procesul singur. Astfel, a început să cerceteze piața și a descoperit de unde se aprovizionează majoritatea firmelor de mobilă.
„Am intrat atât de adânc în subiect încât am aflat de unde-și iau materialele 90% dintre firmele de mobilă din oraș, cum ajung la oferta financiară pe care ți-o dau, ce fac ei mai exact și care e marja lor de profit,” a explicat el.
Pe lângă economiile financiare, acesta a povestit că întreg procesul de confecționare l-a ajutat să se destindă și să înțeleaga în detaliu fiecare etapă a acestui demers.
„Primul pas a fost să stabilesc designul – să decid ce îmi doresc exact, câte corpuri vreau și cum să fie poziționate. Știam că unele firme mai tradiționale desenează proiectul pe hârtie, în timp ce altele oferă randări 3D destul de simple, de obicei incluse în preț. Eu însă aveam deja designul și știam exact ce materiale vreau să folosesc.”
„După design, urmează alegerea materialelor – PAL, MDF, lemn, piatră pentru blat, feronerie sau alte sisteme. Apoi vine partea dificilă: aștepți. Uneori, poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, timp în care nu poți face altceva. Ultimul pas este montajul în locație – majoritatea firmelor asamblează corpurile în atelier și doar le îmbină la tine acasă.”
Tânărul a explicat că proiectul său presupunea realizarea a trei dulapuri, două comode, un perete cu riflaje pentru dormitor, o mască pentru centrală și câteva riflaje pentru bucătărie. Unul dintre principalele motive pentru care a decis să se ocupe singur a fost faptul că firmele nu îi ofereau garanție pentru lucrare: „Lipsa garanției pe lucrare m-a descurajat cel mai tare,” a subliniat el.
„Ofertele primite variau între 5.500 și 7.500 de euro, fără riflaje, care erau piesa de rezistență și la care nu voiam să renunț. Mi-au spus că fie nu există sisteme de prindere, fie că sunt prea lungi sau nu vor ține. Am înțeles însă că, în realitate, nimeni nu voia să-și bată capul. Era prea multă migală pentru bani puțini.”
Mai mult, el a explicat că doar 2-3 firme au acceptat provocarea de a realiza riflajele glisante și pivotante, însă fără a garanta calitatea lucrării pe termen lung. „Mi-au spus că nu pot garanta că vor rezista mai mult de doi ani fără să flambeze sau să se destrame. Iar pentru asta ar fi trebuit să plătesc încă 2.000-3.000 de euro. Lipsa garanției pe lucrare a fost ceea ce m-a descurajat cel mai tare.”
Acesta a povestit cum ajung firmele de mobilă să își stabilească prețurile pentru clienți. În primul rând, contează prețul materialelor, care poate varia în funcție de sursa acestora. Apoi vine prețul manoperei, care de obicei este între 50% și 100% din costul materialelor, iar uneori chiar mai mult, în funcție de serviciile suplimentare incluse.
La suma totală se aplică și procentul de pierdere. „Pierderile” se aplică între 10% și 30% din prețul total și reprezintă o asigurare plătită de client, fie că este folosită sau nu. De exemplu, dacă materialele costă 12.500 lei, manopera 10.000 lei și pierderea 30%, ajungi la un total de 29.250 lei.”
„Prima problemă când comanzi debitarea și cantuirea plăcilor este că ai nevoie de dimensiuni exacte pentru fiecare piesă: laterale, capac, fund, grosimea cantului și cum să fie orientată fibra.” Nedorind să-și piardă timpul cu aceste calcule tehnice, a angajat un specialist care să le realizeze. „Am plătit 100 de euro pentru măsurători, calcule și consultanță. A fost o investiție bine făcută.”
După ce a primit datele necesare, și-a comandat materialele care au costat 9.324 de lei. „Transportul până la apartament m-a costat 150 de lei, iar comanda a ajuns în doar patru zile.” Pentru partea de sisteme și feronerie, inclusiv balamale, glisiere, amortizoare și șuruburi, a cheltuit încă 1.500 de lei.
„La început mi s-a făcut rău când am văzut câte plăci de pal sunt și nu știam care cum vine.” Ulterior, procesul a devenit o experiență plină de provocări și satisfacții. . „Am trăit toate sentimentele: agonie, extaz, nervi, satisfacție. Pe măsură ce montam, descopeream piese lipsă sau de rectificat, ceea ce a mai adăugat 400 de lei la costuri.”
„Toată mobila m-a costat 13.500 de lei, cu 50% mai puțin față de ofertele primite. Aș mai face-o? Categoric. Nu ai nevoie de spirit tehnic, ci doar de voință și determinare.”