Președintele Asociației Pro Consumatori (APC), conf. univ. dr. Costel Stanciu, a vorbit despre cea mai marea greșeală pe care o fac oamenii în momentul în care cumpără lapte de la marile hipermarketuri din țară.
Laptele este unul dintre alimentele cele mai consumate și tinde să înregistreze creșteri în fiecare an. Puțini sunt românii care obișnuiesc să cumpere lapte de la fermierii sau producătorii autohtoni.
Studiile experților, care s-au derulat în cadrul unei campanii ce poartă denumirea „Să învățăm să înțelegem eticheta!”, s-au concentrat pe laptele care are un conținut de grăsime de 3,5%.
Această inițiativă este menită să îi ajute pe români să învețe să citească eticheta și să cumpere produse care nu le pun sănătatea în pericol.
Președintele APC, Costel Stanciu, a tras un semnal de alarmă în acest sens, explicând că majoritatea consumatorilor nu cunosc un detaliu important ce este expus pe etichetă.
Potrivit acestuia, cel mai bun tip de lapte atât din punct de vedere organoleptic, cât și din punct de vedere al nutrienților continuți și al beneficiilor aduse organismului este laptele nestandardizat.
Mai exact, este vorba de laptele care nu a fost smântânit sau parțial smântânit, ori care prezintă un alt tip de adaos, chiar dacă este permis prin lege.
„Din păcate, 99% dintre cei care consumă frecvent lapte nu știu să facă diferența, pe baza informațiilor trecute pe etichetă, între un lapte standardizat și unul nestandardizat, așa cum îl dă vaca. Acest lucru reiese foarte clar din oferta de lapte de consum existentă la vânzare în marile structuri comerciale”, a spus președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu, notează playtech.ro.
Astfel, s-a ajuns la concluzia că doar două tipuri de lapte dintre cele existente în supermarketuri se regăsesc în forma nestandardizată.