Ce categorie de români va putea primi de la stat până la 750 de lei, pentru ajutor în gospodărie

Publicat: 14 12. 2023, 18:02
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit unui proiect legislativ ce a primit votul Senatului, în 2024, persoanele și familiile cu venituri mici vor putea primi de la stat până la 750 de lei, bani pe care să-i folosească pentru cumpărarea și montarea de repartitoare de căldură în apartamentele din blocuri.

Proiectul prevede și amânarea termenului actual pentru dotarea apartamentelor cu repartitoare și contoare de apă caldă cu un an, până în decembrie 2024.

Ajutor financiar pentru categoriile de persoane vulnerabile

Proiectul legislativ propune „acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2024 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice”.

În acest fel, românii vulnerabili vor putea primi, în 2024, un ajutor financiar în valoare de cel mult 750 de lei, bani pe care îi vor putea fi folosi pentru cumpărarea și montarea de repartitoare de căldură.

Când și în ce condiții vor fi acordați banii

Banii vor fi acordați pentru fiecare locuinţă/ gospodărie vulnerabilă, dar numai după montarea, de către o firmă autorizată, a unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, inclusiv robineți pentru reglarea consumului de energie termică, pe baza procesului-verbal de montare şi a facturii emise de montator.

Ajutorul financiar oferit de stat va putea fi utilizat până la data de 27 decembrie 2024.

Legea definește drept vulnerabile persoanele şi familiile care au un venit pe membru de familie sub 2.000 lei, la care se adaugă şi condiţiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă, limita de vârstă fiind stabilită la 60 de ani.

Se amână cu un an obligativitatea instalării repartitoarelor

În plus, viitoarea lege prevede și amânarea termenului actual pentru „montarea sistemelor de măsurare (…) pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/ răcire şi apă caldă de consum” în locuințele racordate la sistemul centralizat până la 31 decembrie 2024, potrivit avocatnet.ro.

Camera Deputaților este forul decizional în adoptarea aceastei legi.