Ce boli ar impune scutirea de la purtarea măștii de protecție

Publicat: 22 12. 2020, 14:50
Foto: Pixabay

Masca de protecție este obligatorie în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent cât de aglomerate sunt ele, în urma unei decizii luate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). Totuși, unele persoane pot fi scutite de medici, în cazul în care suferă de anumite afecțiuni, de boli care afectează capacitatea de oxigenare. Chiar și așa, autoritățile și specialiștii le recomandă acestor persoane să depună un efort și să suporte masca, deoarece e spre binele lor. De cele mai multe ori, cei care au afecțiunile, mai ales dacă sunt grave, dezvoltă forme severe de COVID-19.

Persoanele care pot fi scutite de la purtarea măștii de protecție

Românii cu boli care le afectează capacitatea de oxigenare pot fi scutiți de la folosirea măștii de protecție, dar doar în baza unei adeverințe medicale. Se pot încadra aici cei care suferă de bronhopneumopatia obstructivă cronică sau fibroza chistică.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este caracterizată de obstrucţia căilor aeriene. De cele mai multe ori, această obstrucție e progresivă, nu complet reversibilă şi asociază un răspuns inflamator anormal la particulele toxice şi gaze la nivel pulmonar. Leziunile inflamatorii cronice în BPOC sunt de obicei rezultatul expunerii îndelungate la fumul de ţigară.

Fibroza chistică e o boală genetică ce afectează mai ales plămânii și pancreasul. Ea se manifestă, de cele mai multe ori, în primii ani de viață, dar au exista situații în care a fost descoprită la adulți.

Totuși, experții și autoritățile le recomandă persoanelor cu boli care afectează capacitatea de oxigenare să depună un efort și să poarte masca de protecție.

„Persoana care are probleme respiratorii este persoana vulnerabilă care înseamnă că dacă se infectează, va ajunge în terapie intensivă. Pentru ea este mult mai bine să suporte și să poartă masca”, a insistat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Potrivit Ordinului comun nr. 874/81/2020, emis de Ministerul Sănătății și de Ministerul Afacerilor Interne, în funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții, astfel:

  • angajatul este singur în birou;
  • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  • persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii în public, în spații interioare, cu condiția respectării distanței de 3 metri între aceștia și alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă;
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Discuțiile despre scutitea de la portul măștii, redeschise după ce senatoarea AUR Diana Șoșoacă a spus că are adeverință de la medic să nu o folosească

Diana Șoșoacă, proaspăt ajunsă în Senatul României din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a intrat de mai multe ori în atenția publică după ce a refuzat în mod repetat să poate masca de protecție, susținând că are scutire de la medic. Pe adeverința medicală, în dreptul diagnosticului, sunt trecute codurile 453 și 515. Conform listei cu clasificarea internațională a maladiilor, acestor coduri le corespund hipertensiunea esențială și rinita, rino-faringita și faringita cronică.

Numai că Direcția de Sănătate Publică (DSP) București a transmis că nu e suficient. Diana Șoșoacă trebuie să obțină un aviz de la medicul de Medicina Muncii din cadrul Senatului, care să ateste că diagnosticul pus de medicul de familie se încadrează între excepţiile prevăzute de lege. Până atunci, senatoarea AUR e obligată să folosească masca în incinta Parlamentului.

Luni, la prima ședință a noului Senat, ea a venit fără mască de protecție. Iar la prima rundă de consultări cu partidele de la Palatul Cotroceni, a venit cu masca pusă de formă, doar pe nas. Ulterior, ea s-a lăudat că, la finalul discuțiilor cu președintele Klaus Iohannis, și-a dat masca jos de tot. „Este un semnal, pentru că și noi, oamenii care suferim de anumite boli și suntem exceptați de la purtatul măștii, avem drepturi în această țară”, a precizat ea.