Românii cu stagiul de cotizare mai mic de 15 ani vor putea opta între pensia minim garantată, care va fi calculată, însă, pe baza contributivităţii, şi o indemnizaţie socială, potrivit proiectului noii legi a salarizării, notează romaniatv.net.
Proiectul de lege prevede că pensionarii trebuie să își anunţe opţiunea cu trei luni înainte de aplicarea legii.
„O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
În cazul românilor aflați în plată şi care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă, iar dacă suma rezultată este sub indemnizaţia socială minimă pot opta pentru aceasta din urmă.
De asemenea, pensionarii care nu optează în termenul de trei luni rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivităţii: „Din 2021, nu o să mai existe niciun pensionar care să aibă stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, aşa cum există la ora actuală. Astfel, aceştia vor rămâne la pensia minim garantată de 640 de lei”.
Potrivit formulei actuale, toţi pensionarii primesc o pensie minimă de 640 de lei, indiferent dacă au cotizat 13 ani, 19 ani sau 35 de ani, iar în 2021, pensia minimă ar fi fost de 853 de lei.
Conform noii formule de calcul, la o vechime de minimum 15 ani, pensionarul primeşte 45% din salariul minim brut şi 1% din salariul minim brut pentru fiecare an în plus.
Drept urmare, în funcţie de numărul de ani lucraţi, se ajunge la departajări clare: cei cu 13 ani primesc o pensie de 1.032 lei în 2021, cei cu 19 ani – 1.176 lei, iar cei cu 35 de ani vechime – 1.560 lei.