La trei săptămâni după ce trei pacienţi ai spitalului din Murgeni au murit, au sosit şi rezultatele analizelor toxicologice. Trei bacterii care pot provoca imbolnavirea au fost găsite în borşul de peşte primit de la o mănăstire din apropiere. Bacteriile respective pot provoca simptome digestive grave. Aceste rezultate vin după ce probele peliminare nu indicaseră vreo problemă. Responsabilitatea interpretării valorilor și a impactului asupra stării de sănătatate a pacienţilor a fost pasată Ministerului Sănătății.
Potrivit documentului, intrat în posesia ziarului Libertatea, în borșul de pește, oferit de Mănăstirea Florești pacienților de la Murgeni, s-au identificat Clostridium perfringens, Bacillus cereus și cerulida.
Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, a comentat acest subiect în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru.
“Sigur că poate să fie o explicație. Discutam și cu alte ocazii despre acest subiect și spuneam că toxiinfecțiile alimentare pot, într-adevăr, să pună probleme, mai ales dacă vorbim de persoane care au o anumită vârstă, au boli cronice, au tratamente medicamentoase luate pe perioade lungi de timp. Sunt persoane care au sistemul imunitar deficitar și la care o toxiinfecție alimentară poate să vină cu complicații. De altfel, în acea situație, au fost cele 3 cazuri cu prognostic nefavorabil.
Restul au avut forme medii, forme ușoare, deci nu s-a întâmplat pentru toți. Legat de bacterii, cele 3 apar destul de frecvent. De exemplu, dacă vorbim de Clostridium, apare relativ frecvent. De multe ori nu pune probleme, poate fi o contaminare, dar sunt și situații în care infecția digestivă vine cu complicații majore și mai ales dacă intervenția nu-i la timp, poate, într-adevăr, să pună în pericol viața pacientului”.
Medicul a fostul întrebat care este concluzia pe care o tragem în urma acestui caz.
“Eu cred că trebuie să fim extrem de atenți la sursa alimentelor, pentru că trebuie să înțelegem că ele în momentul în care sunt contaminate, duc la infecții sau pot duce la infecții cu o evoluție absolut imprevizibilă. Cu atât mai mult dacă vorbim de persoane cu un sistem imunitar cu probleme, cum spuneam mai devreme, eu cred că atenția trebuie să fie sporită și alimentele trebuie să fie, într-adevăr, din niște surse verificate. Trebuie să se facă niște controale în așa fel încât, pe viitor, să nu se mai întâmple astfel de situații, pentru că ele pot duce, din păcate, la ce e mai rău”.