Ion Rădoi, liderul organizației Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), s-a trezit, miercuri dimineață, cu procurorii DNA la ușă. 16 percheziții au fost făcute în total, inclusiv la sediul sindicatului, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupție, comise în ultimii trei ani.
Descinderile au loc în contextul în care, în luna aprilie, Metrorex a început demolarea spațiilor comerciale din metrou. Chioșcurile erau administrate de către firma sindicatului, care încasa 75% din chirii, însă contractul efectiv a expirat încă din 2018. Singurele sectoare în care chioșcurile nu au fost demolate sunt 3 și 5. Așa se face că procurorii au descins și la Primăriile celor două sectoare.
În război direct cu Rădoi se află Cătălin Drulă, ministrul USR-PLUS al Transporturilor. Drulă a trimis Corpul de control, care a scos la iveală numeroase nereguli, și a vorbit de mai multe ori despre mafia de la metrou. După așa-zisul protest spontan al sindicaliștilor de la finalul lunii martie, reacție la închiderea magazinelor, Drulă a depus plângere la DNA și i-a transmis șefului USLM un mesaj clar: „Rădoi, s-a terminat!”.
Potrivit Buletin.de București, Ion Rădoi câștigă pe lună chiar mai mult decât președintele României. Declarația de avere depusă de sindicalist în 2020 arată că acesta a avut, în 2019, un venit de 227.882 de lei. Asta înseamnă că Rădoi a câștigat pe lună 3.857 de euro în mână. Spre comparație, salariul net al lui Klaus Iohannis e de 3.041 de euro. Directorul general al Metrorex și șefii de servicii din companie câștigă net aproximativ 2.800 de euro, respectiv 2.300 de euro.
Ion Rădoi și-a mai trecut în declarația de avere o mașină Audi din 1999, ceasuri și bijuterii de 6.500 de euro, mai multe terenuri (unul agricol în Giurgiu, unul forestier, unul intravilan și unui extravilan, toate patru cumpărate în perioada 2001-2004, cât a ocupat funcția de deputat), un apartament în București, o casă de vacanță în Dâmbovița, una în Sinaia, obținută în urma divorțului și o casă de locuit în Giurgiu, moștenită în urma decesului părinților.
Ion Rădoi a fost deputat în perioada 2000-2004 din partea PDSR (acum PSD). Ulterior, el a fost ales senator pe listele Uniunii Naţionale PSD+PUR.
În luna aprilie a început demolarea chioșcurilor amplasate ilegal la metroul bucureștean. Au mai rămas doar cele din Sectoarele 3 și 5. Nemulțumiți, o parte din sindicaliștii conduși de Ion Rădoi și o parte a lucrătorilor din spațiile comerciale au blocat circulația metroului aproape o zi întreagă, fapt ce a generat o pagubă directă de circa 2,8 milioane de lei.
La acea vreme, Cătălin Drulă, ministrul USR-PLUS al Transporturilor, a depus o plângere la DNA, le-a cerut scuze bucureștenilor și a avut un mesaj și pentru sindicalistul Rădoi.
„Aș vrea, în același timp, să le cer scuze pentru că câteva zeci de miniștri ai Transporturilor au lăsat un buboi enorm să se formeze la metroul bucureștean, o mafie. Cât sunt eu aici, vă asigur că statul nu va ceda niciun milimetru în fața mafiei. Este vorba despre o grupare care se comportă mafiot și când interesele-i sunt atinse recurge la șantaj”, a susținut Drulă.
Anterior, ministrul explicase de unde supărarea sindicatului de la Metrou:
„În mandatul Corpului de Control e trecută în mod explicit și verificarea contractelor dintre Metrorex și firma Sindomet Servcom SRL.
Firma este deținută în proporție de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), al cărui președinte este domnul Ion Rădoi
Sindomet Servcom SRL a avut două contracte cu Metrorex: unul pentru spațiile comerciale (expirat în 2018) prin care firma încasa 75% și Metrorex doar 25% din valorificarea acestora. Și un contract pentru spațiile de publicitate (expirat din 2019), din care Sindomet încasa 53%, iar Metrorex doar 47%.
S-a încercat prelungirea de facto a acestor contracte, Sindomet încasând în continuare sumele, dar Metrorex refuzând să încaseze partea sa (oricum PREA MICĂ) pentru că nu mai exista contract valabil. Corpul de Control va face lumină și în această poveste”.
Ministrul Transportului a mai precizat că, în 2019, firma Sindomet Servcom SRL a avut o cifră de afaceri de 7.981.344 lei și un profit de 6.197.855 lei.
Miercuri, procurorii DNA au descins în locuința lui Rădoi, la sediul USML, la Primăriile Sectoarelor 3 și 5, dar și în alte locații.