Noi informații apar în cazul Alexandrei Ivanov, tânăra de 26 de ani, mamă a trei copii și gravidă, care a murit la Spitalul Județean Botoșani după opt ore de chin în care a fost ignorată de medici.
La începutul acestei luni, Serviciul Județean de Medicină Legală Botoșani a trimis către Poliție rezultatele detaliate ale necropsiei.
Pe baza necropsiei, un specialist a concluzionat pentru ReporterIS că „starea septică generală și decesul” tinerei au fost provocate de „procesele de putrefacție intra-uterină”, fătul fiind mort de 2-4 zile.
Procedura standard în astfel de cazuri e simplă: hemoleucograma (un test de sânge complet ce apară prezența bacteriilor în sânge), apoi chiuretaj și doze de antibiotic.
Analizele de sânge erau extrem de importante deoarece ar fi arătat septicemia și starea de urgență. Numai că nu se știe dacă fetei i s-a luat sânge sau nu. Laborantele spun că nu au primit probele, asistentele că „nu s-a reușit recoltarea până la deces”, iar medicul de gardă se apără spunând că ar fi dat indicație.
„Categoric putea fi salvată”, a declarat, pentru ReporterIS, un reputat medic ieșean care lucrează într-o Unitate de Primiri Urgențe.
Sarcina Alexandrei era oprită în evoluție, fătul era mort de 2-4 zile, dar medicii și asistentele au stat cu mâinile în sân.
„Concluzia generală este că raportul de necropsie susține teza inițială (…) respectiv de sarcină oprită în evoluție de 48-96 ore lipsită de intervenție, fără tratament antibiotic, fără chiuretaj, cu rezultatul de trombembolism pulmonar și edem pulmonar care au condus la decesul pacientei”, a spus un specialist citat de ReporterIS.
Acesta a mai afirmat: „Probabil că, dacă s-ar fi luat măsura evacuării de urgență a produsului de concepție (făt – n.r.) și tratamentul antibiotic multimodal, astăzi ar fi trăit”.
Experții consultați de sursa citată spun că asemenea cazuri sunt întâlnite frecvent în maternități și se intervine în viteză: analize, expulzarea fătului prin chiuretaj, tratament urgent cu antibiotice.
„Nu am aer” au fost ultimele cuvinte ale tinerei decedate în spital. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, existând suspiciunea că „decesul s-a datorat îngrijirilor medicale necorespunzătoare”.
Când Alexandra Ivanov murea în chinuri groaznice, de gardă era medicul Mariana Pitrop. După tragedie, cabinetul ei privat a fost vandalizat. Femeia a primit calitatea de suspect în dosar, iar spitalul a concediat-o. Însă doctorița a atacat în instanță decizia de concediere.
Procurorii și polițiștii continuă cercetările.