Ce ar trebui să mâncăm, dar și să evităm să consumăm pe caniculă, dacă vrem să facem față căldurii

Ce ar trebui să mâncăm, dar și să evităm să consumăm pe caniculă, dacă vrem să facem față căldurii
Foto: Pixabay

Dacă vrem să facem față căldurii în această vară, ar trebui să reconsiderăm ceea ce mâncăm și bem, spun specialiștii care ne învață ce să consumăm, dar și să evităm, pe timp de caniculă.

Ideal ar fi să consumăm fructe și legume

Experții în sănătate și viață sănătoasă susțin că este esențial să ne asigurăm că suntem bine hidratați și că organismul nostru are suficientă energie pentru a face față impactului fizic al căldurii extreme, conform Adevărul.

În primul rând, ar trebui să evităm cât mai mult mesele mari și grele. Consumul unei mese grele, când este foarte cald afară, ne poate face să ne simțim mai letargici și obosiți, susține și Cecilia Sorensen, director al Consorțiului Global pentru Educația în Climă și Sănătate la Universitatea Columbia.

De aceea, experții recomandă să savurăm mese mai ușoare și mai frecvente pe parcursul zilei și ne îndeamnă să ne concentrăm pe alimente hidratante care sunt mai ușor de digerat, precum castraveții și pepenele roșu.

În plus, ei recomandă să evităm băuturile ce conțin cantități mari de cafeină, cum ar fi energizantele, pentru că pot duce la deshidratare, fiindcă ne obligă să urinăm mai mult. Totul depinde însă de cantitatea de cafeină, o ceașcă de cafea nefiind o problemă.

Înghețata ori băutura cu gheață într-o zi toridă reprezintă doar o soluție temporară, mai atrag atenția specialiștii care spun și că un consum al mai multor alimente sau băuturi reci, într-o singură zi, ar putea să ne scadă temperatura organismului.

Iar corpul ar răspunde încercând să se încălzească din nou, ceea ce în final nu ar duce decât la un consum și mai mare de energie care să ne facă să ne simțim și mai înfierbântați pe termen lung. În plus, majoritatea înghețatelor conțin lactate, care pot fi greu de digerat pentru multe persoane.

Experții recomandă produsele cu un conținut ridicat de apă

În primul rând, este recomandat să mâncăm fructe și legume. Alimentele pot fi o sursă majoră de hidratare, dar spre deosebire de alimentele procesate, care de obicei nu conțin multă apă și pot fi mai greu de digerat, mare parte dintre fructe și legume sunt pline de apă și nutrienți.

Experții recomandă să mâncăm așadar produse cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi fructele de pădure, pepenele roșu, castraveții, roșiile, țelina și ardeii. Deși salata verde este cunoscută pentru conținutul său ridicat de apă, se pare că verdețurile mai închise la culoare, precum spanacul, pot fi, de asemenea, hidratante.

Aceste alimente au avantajul suplimentar că nu necesită gătire, astfel încât în acest mod putem reduce și cantitatea de căldură generată în interiorul casei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)