Ce ar trebui să faci cu lumânarea de Înviere când ajungi acasă / Mulți nu știu acest aspect important

Ce ar trebui să faci cu lumânarea de Înviere când ajungi acasă / Mulți nu știu acest aspect important
Sursa foto: Shutterstock

În noaptea de sâmbătă spre duminică credincioşii merg la biserică pentru a primi lumina Lui Hristos. Fiecare îşi pregăteşte o lumânare, care poate fi și o candelă, pe care o va aprinde din lumina adusă de preot de pe masa Sfântului Altar. Această lumânare va rămâne aprinsă tot timpul săvârşirii Sfintei Învieri, după care fiecare om se întoarce acasă cu lumânarea aprinsă, însă ce ar trebui să facă cu ea?

Cei care fac ordine în biserici şi în curţile aferente bisericilor, după slujba Învierii, găsesc adesea lumânări uitate sau pur şi simplu aruncate, după eveniment, însă puțini sunt cei care cunosc adevărata valoare a ofrandei luminii.

Ce faci cu lumânarea după Înviere

„Acum toate s-au umplut de lumină: cerul şi pământul şi cele dedesubt”, aşa cântăm în noaptea Sfântă a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Clipele nopții pline de lumină sunt trăite de către creștinii din lumea întreagă, scrie doctorulzilei.ro.

Deși nu există niște îndrumări în acest sens, părinții recomandă ca lumânarea folosită la Înviere să nu se arunce, dar nici să se pună alături de celelalte lumânări folosite la biserică. Această lumânare, cu care am luat lumină în noaptea de Paște, se duce acasă şi se arde câte un pic în fiecare zi din Săptămâna Luminată la rugăciunile de dimineață sau de seară.

De asemenea, mai poate fi aprinsă la locul destinat aprinderii de lumânări de la biserică sau la mormintele celor dragi, scrie libertatea.ro.
Există și credincioşi care, cu încuviinţarea preotului, păstrează lumânarea pentru a o aprinde în momentele de încercare, de primejdie, de boală sau când este vreme rea, adaugă sursa citată.

Semnificaţiile lumânărilor

Lumânăriile au o valoare sacră în ceremoniile religioase din aproape toate religiile, budism, hinduism, creștinism și iudaism. În creștinism lumânarea simbolizează lumina lui Hristos. Lumânările luminează altarul, icoanele, drumul parcurs în procesiuni, scrie creştinortodox.ro.

Lumânarea este ofranda pentru Dumnezeu oferită de credincioși că semn de oferire a sufletului lor către Dumnezeu și simbolizează jertfa de sine, transfigurarea totală a omului în lumină. Acestea înalţă mintea omului la trecerea celor vremelnice, la curăția celor viitoare, la lumina lui Hristos și la darurile ce trebuie întoarse Dăruitorului, menționează sursa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`