Ce ar fi indicat să mâncăm seara, ca să nu ne îngrășăm? Mihaela Bilic: „Este soluția ideală!”

Ce ar fi indicat să mâncăm seara, ca să nu ne îngrășăm? Mihaela Bilic: Este soluția ideală!
Nutriționistul Mihaela Bilic / Foto: Facebook: Mihaela Bilic

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spus ce ar fi indicat să mâncăm seara ca să nu ne îngrășăm, mai ales după perioada sărbătorilor, în care am consumat mai multe feluri de mâncare.

Ce ar fi indicat să mâncăm seara, ca să nu ne îngrășăm

Există un preparat din meniul de sărbători care se potrivește cu toate gusturile și cu toate siluetele: friptura. Preparată la cuptor sau la grătar, de porc sau de curcan, consumată caldă sau rece, simplă, cu garnitură sau doar cu murături, friptura vă scoate din impas.

Nu toate bucățile de carne sunt la fel. Cu cât friptura e mai grasă și mai împănată, cu atât are mai multe calorii. Și la capitolul conținut de fier lucrurile sunt diferite, carnea mai închisă la culoare e mai bogată în fier. Pulpele de pui și de curcan au de patru ori mai mult fier decât pieptul, a spus Mihaela Bilic la Pro TV.

Frăgezimea și gustul fripturii sunt influențate de gătit, dar și de gradul de împănare, grăsimea dă gust și savoare. Evitați să țineți carnea pe grătar până e bine făcută, La căldură, proteinele se coagulează și se întăresc, iar friptura va fi greu de digerat. Conținutul de fier nu se modifică prin gătit, e același indiferent dacă friptura e în sânge sau bine făcută. Cât despre grăsime, cea mai mare parte se topește la încălzire și se scurge în tavă.

De reținut este faptul că acea carne care mai puțină grăsime decât carnea proaspătă este cea gătită sau afumată. Chiar dacă o prăjim în ulei, carnea nu absoarbe grăsime, uleiul nu se poate infiltra printre fibrele cărnii, doar formează o crustă crocantă. În funcție de gradul de împănare, caloriile din carne variază între 130 cal/100 g pentru pieptul de curcan și mușchiulețul de porc, până la 250-300 cal pentru ceafă și costiță. La pui și curcan, îndepărtați pielea după gătit, conține multă grăsime.

Iată cu ce putem să combinăm carnea și care e porția corectă

Mihaela Bilic spune că în carne avem 20-30% proteine, 5-20% grăsime și nici un strop de fibre sau carbohidrați. Într-un meniu echilibrat, carnea se asociază cu o garnitură de tipul cartofi, orez, pâine sau mămăligă, alături de o salată sau o porție de murături. Dacă țineți la siluetă, în farfurie rămân doar carnea și legumele, făinoasele dispar.

Proteine cu legume este rețeta perfectă dacă vrem să mâncăm pe săturate și să nu ne îngrășăm. Această asociere e valabilă și pentru masa de seară. Chiar dacă a trecut de ora 18:00, proteinele din carne nu pot fi transformate în grăsime de depozit.

Mergeți în multe vizite și sunteți obligați să mâncați mai mult decât de obicei? Friptura cu salată este soluția ideală! Și tot cu aceeași rețetă scăpați rapid de kilogramele în plus, dar nu acum, după sărbători, mai spune celebrul medic nutriționist.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:54 - Florin Piersic s-a retras la mănăstire chiar în ultima zi din an. Cea mai mare dorință pe care o are pentru anul 2025: „Îmi doresc foarte mult”
13:39 - Christian Năsulea, despre Ordonanța „trenuleț”: E foarte rău ce s-a întâmplat în agricultură / Ideea de solidaritate din partea mediului privat e o aberație totală. Unii politicieni sunt deconectați de realitate (VIDEO)
13:13 - Caz uluitor în Marea Britanie: O femeie dată dispărută acum 52 de ani a fost găsită în viață
12:55 - Salariul pe care îl primește un român care lucrează pe un vas de croazieră: „La nivelul meu, câștig cât un …”
12:50 - Pedeapsa primită de un internaţional iranian pentru că a îmbrăţişat o fană înaintea unui meci
12:27 - Industria alimentară amenință cu proteste. Dragoș Frumosu (Sindalimenta): Eliminarea facilităților fiscale înseamnă pierderi salariale consistente pentru angajați (VIDEO)
12:14 - Andreea Marin: „Nu e o dramă un divorț. Doi oameni se pot potrivi sau ba” / Sfatul numărul 1 pe care-l dă vedeta femeilor
11:59 - Ion Cristoiu, victima fraudelor online. I-au luat de pe card zeci de mii de lei: „Eu nu mi-a dat seama, eram în viteză că trebuia să plec”
11:44 - Nicolae Păun: După ce am fost sclavi, deportați și asimilați forțat, Călin Georgescu vrea să transforme romii în ierbivori?
11:42 - Sindicatele din industria alimentară ameninţă cu proteste: Eliminarea facilităţilor fiscale va duce la falimentul unor societăți, pierderi salariale, scumpirea substanțială a produselor românești