Ce alimente sunt recomandate să le consumăm în perioada verii. Diminuează disconfortul produs de temperaturile ridicate

Publicat: 24 06. 2024, 12:06
Foto: Pexels.com

Vara avem tendința de a mânca mai puțin, deoarece temperaturile ridicate afectează apetitul prin acțiunea hipotalamusului, care reglează senzația de foame și temperatura corpului. De aceea, pe vremea caniculară corpul tinde să reducă apetitul pentru a minimiza căldura corpului.

Ce alimente ar trebui să consumăm pe caniculă

Potrivit Dr. Lizzy Davis de la Universitatea din Alabama a explicat ce se întâmplă în organismul nostru în perioada verii, conform G4Food. 

„În timp ce hipotalamusul lucrează intens pentru a regla temperatura corpului, de asemenea, suprimă apetitul. Acest lucru înseamnă că, pe vreme caldă, corpul nostru are tendința de a mânca mai puțin, deoarece hipotalamusul acordă prioritate controlului temperaturii. Este un răspuns adaptativ important pentru a reduce producția de căldură, generate de procesul de digestie, gestionând în același timp temperatura corpului”, a explicat prof. dr. Lizzy Davis.

În această perioadă este important să consumăm alimente cu un conținut ridicat de apă, deoarece este necesar să rămânem hidratați. Cele mai recomandate alimente sunt pepenii galbeni și verzi, citricele și castraveții.

„Oamenii ar trebui să evite să mănânce alimente greu digerabile, deoarece adaugă căldură corpului”, spune prof. dr. Lizzy Davis.

De asemenea, specialiștii ne recomandă să nu consumăm cafeaua, ceaiul cu gheață și alcoolul, care pot agrava deshidratarea.

Fructele care se recomandă în această perioadă sunt pepene roșu și galben, piersicile, căpșunile, cireșele, smochinele și fructele de pădure. Peștele cu carne albă precum cod, calcan, somon și șalău sunt o opțiune excelentă. Supe de legume și de pui, dar și puiul fiert sau preparat la cuptor sunt o alegere potrivită. Legumele pe care specialiștii ni le recomandă sunt roșiile, castraveții, dovleceii, frunzele de țelină, salata verde și broccoli.

Care sunt alimentele de evitat în această perioadă

Carnea grasă, prăjită sau la grătar ar trebui evitată, deoarece se digeră greu și adaugă căldură corpului. Nu ar trebui consumate mărarul, sparanghelul și anghinarea datorită efectului diuretic care poate agrava deshidratarea. Dulciurile rafinate și produse de patiserie nu ar trebui să le consumăm pe caniculă, pentru că glucidele se digeră greu și pot accentua disconfortul în căldură.