Ce alimente sunt recomandate să le consumăm în perioada verii. Diminuează disconfortul produs de temperaturile ridicate

Ce alimente sunt recomandate să le consumăm în perioada verii. Diminuează disconfortul produs de temperaturile ridicate
Foto: Pexels.com

Vara avem tendința de a mânca mai puțin, deoarece temperaturile ridicate afectează apetitul prin acțiunea hipotalamusului, care reglează senzația de foame și temperatura corpului. De aceea, pe vremea caniculară corpul tinde să reducă apetitul pentru a minimiza căldura corpului.

Ce alimente ar trebui să consumăm pe caniculă

Potrivit Dr. Lizzy Davis de la Universitatea din Alabama a explicat ce se întâmplă în organismul nostru în perioada verii, conform G4Food. 

„În timp ce hipotalamusul lucrează intens pentru a regla temperatura corpului, de asemenea, suprimă apetitul. Acest lucru înseamnă că, pe vreme caldă, corpul nostru are tendința de a mânca mai puțin, deoarece hipotalamusul acordă prioritate controlului temperaturii. Este un răspuns adaptativ important pentru a reduce producția de căldură, generate de procesul de digestie, gestionând în același timp temperatura corpului”, a explicat prof. dr. Lizzy Davis.

În această perioadă este important să consumăm alimente cu un conținut ridicat de apă, deoarece este necesar să rămânem hidratați. Cele mai recomandate alimente sunt pepenii galbeni și verzi, citricele și castraveții.

„Oamenii ar trebui să evite să mănânce alimente greu digerabile, deoarece adaugă căldură corpului”, spune prof. dr. Lizzy Davis.

De asemenea, specialiștii ne recomandă să nu consumăm cafeaua, ceaiul cu gheață și alcoolul, care pot agrava deshidratarea.

Fructele care se recomandă în această perioadă sunt pepene roșu și galben, piersicile, căpșunile, cireșele, smochinele și fructele de pădure. Peștele cu carne albă precum cod, calcan, somon și șalău sunt o opțiune excelentă. Supe de legume și de pui, dar și puiul fiert sau preparat la cuptor sunt o alegere potrivită. Legumele pe care specialiștii ni le recomandă sunt roșiile, castraveții, dovleceii, frunzele de țelină, salata verde și broccoli.

Care sunt alimentele de evitat în această perioadă

Carnea grasă, prăjită sau la grătar ar trebui evitată, deoarece se digeră greu și adaugă căldură corpului. Nu ar trebui consumate mărarul, sparanghelul și anghinarea datorită efectului diuretic care poate agrava deshidratarea. Dulciurile rafinate și produse de patiserie nu ar trebui să le consumăm pe caniculă, pentru că glucidele se digeră greu și pot accentua disconfortul în căldură.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:11 - Aproape 80 de oameni au murit, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Vasul cu o capacitate de 80 de persoane transporta 278
23:53 - Joe Biden spune că, în locul Israelului, ar evita să atace câmpurile petroliere din Iran: „M-aș gândi la alte alternative”
23:42 - Alimentul care, consumat în exces, afectează imunitatea și accelerează procesul de îmbătrânire. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:31 - Rusia urmează să îi scoată pe talibani de pe lista organizațiilor teroriste. Serghei Lavrov cere Occidentului să ridice restricțiile care îi vizează pe aceștia
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)