Specialiștii ne recomandă vara să consumăm alimente care conțin multă apă, deoarece deshidratarea se produce mai rapid în această perioadă, din cauza transpirației și căldurii excesive. Există anumite alimente care ar trebui evitate în sezonul cald, deoarece duc la deshidratarea mai rapidă a organismului.
Unele dintre alimentele care nu sunt recomandate să le consumăm în perioada verii sunt cele sărate, deoarece corpul elimină mineralele prin transpirație și urinare în exces, ceea ce duce la deshidratare. Specialiștii ne recomandă ca vara să punem mai puțină sare în mâncare și să evităm chipsurile, covrigeii, mezelurile sau conservele, potrivit ziare.com.
Mâncărurile picante sunt și ele pe lista alimentelor pe care trebuie să le evităm în această perioadă. Alimentele picante sunt delicioase, însă ne pot face mai mult rău pe timpul verii, deoarece atunci când consumăm un preparat picant, corpul nostru începe să transpire în exces, ceea ce duce la o deshidratare mai rapidă.
Băuturile cu cafeină nu sunt recomandate în sezonul cald, deoarece cafeina este un bun diuretic, prin urmare duce la eliminarea rapidă a apei din organism. De aceea, pe timpul verii este recomandat să nu consumăm băuturi precum cafea, ceai verde, ceai negru, băuturi energizante sau băuturi pentru sportivi care au cafeină.
Băuturile alcoolice sunt o alegere foarte comună seara, după o zi călduroasă. Totuși, alcoolul este foarte periculos pe canculă, deoarece accelerează procesul de transpirație, prin urmare favorizează deshidratarea rapidă.
„Se poate bea cafea când e cald, dar depinde de cantitatea de cafeină pe care o conține acel pahar. Cafeaua în doze mici are efectele ei benefice. În doze mari nu e bună, și mai ales nu e bună pe caniculă. Dar mai grav decât consumul de cafea este consumul de alcool. (…) Se poate ajunge la hipertermie malignă, comă, afectare cardiacă, respiratorie, afectare renală și hepatică, fără șanse de revenire, cu toate eforturile noastre. Oricum, alcoolul consumat pe căldură accentuează deshidratarea. Și e nevoie de și mai multă apă ca el să fie eliminat din organism”, a explicat Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași, potrivit digi24.ro.