Ce afecțiuni ascunde balonarea. Care este cel mai bun tratament antibalonare?
Balonarea este un sentiment că burta este prea plină sau prea întinsă. Balonarea abdominală apare atunci când tractul gastro-intestinal este umplut cu aer sau gaz.
Ce este balonarea?
Majoritatea oamenilor descriu balonarea ca senzația de plin, strâns sau umflat în abdomen. Abdomenul poate fi, de asemenea, umflat sau dilatat, dur și dureros. Balonarea este adesea însoțită de durere, gaz excesiv sau flatulență, râgâială frecventă sau eructații, precum și zgomote abdominale sau gâlgâieli.
Un stomac umflat se simte strâns, plin și adesea dureros. Un stomac umflat este în primul rând un sentiment de strângere, presiune sau plenitudine în burtă. Poate fi sau nu însoțită de un abdomen vizibil dilatat, adică umflat. Sentimentul poate varia de la ușor inconfortabil la intens dureros. De obicei, dispare după un timp, dar pentru unii oameni, este o problemă recurentă. Problemele digestive și fluctuațiile hormonale pot provoca balonare ciclică. S-ar putea să te simți balonat chiar dacă nu ai un abdomen dilatat. Balonarea este de obicei o problemă digestivă, deși hormonii și stresul joacă, de asemenea, un rol. Uneori există o afecțiune medicală subiacentă.
De ce este stomacul umflat?
Cea mai frecventă cauză a afecțiunilor gastrointestinale și a balonării este excesul de gaze intestinale. Dacă ai un stomac umflat după masă, poate fi o problemă digestivă. Ar putea fi datorată unor simple indiscipline, precum că se mănâncă mult prea mult, pentru că se mănâncă prea repede sau pentru că există o intoleranță alimentară sau altă afecțiune care determină acumularea de gaze și conținut digestiv. Ciclul menstrual este o altă cauză comună a balonării temporare. A mesteca gumă de mestecat sau purtarea protezelor dentare libere poate duce la apariția balonării. Fumatul poate fi și el cauza balonării. Uneori, un stomac umflat poate indica o afecțiune medicală mai gravă. Râgâitul și flatulența sunt două moduri îfn care aerul înghițit părăsește corpul. Golirea întârziată a stomacului, transportul lent al gazelor, în plus față de acumularea de gaze, poate provoca de asemenea, balonare și distensie abdominală.
Cât de frecventă este balonarea stomacului?
Între 10 și 25% dintre persoanele sănătoase se plâng de balonare abdominală ocazională. Până la 75% descriu simptomele lor ca fiind moderate până la severe. Aproximativ 10% spun că o experimentează în mod regulat. Printre cei diagnosticați cu sindromul intestinului iritabil, acesta poate fi la fel de mult ca 90%. Până la 75% dintre femei se confruntă cu balonare înainte și în timpul menstruației. Doar 50% dintre persoanele care suferă de balonare raportează, de asemenea, un abdomen dilatat.
Cum este diagnosticată balonarea?
Medicul dumneavoastră poate diagnostica cauza balonării. Aceștia pot efectua teste de sânge și teste ale scaunului pentru a depista o infecție, o supraaglomerare bacteriană sau o boală celiacă. De asemenea, vă pot examina sistemul digestiv făcând o gastroscopie sau o colonoscopie. În timpul acestor proceduri, medicul dumneavoastră poate lua o biopsie, adică o probă de țesut, de la orice lucru neobișnuit pe care îl poate vedea. Acest lucru poate ajuta la o diagnosticare mai precisă. De asemenea, balonarea se poate datora uneori problemelor non-digestive. Dacă medicul tău crede că altceva îți provoacă balonarea, el poate comanda o ecografie.
Ce afecțiuni poate ascunde balonarea?
- Sindromul de intestin iritabil (SII) este o afecțiune comună a tractului digestiv, caracterizată prin dureri abdominale, balonare și modificări ale tranzitului intestinal. Cunoscut și sub denumirea de colon iritabil, este o afecțiune cronica care afectează colonul, partea inferioara a intestinului gros.
- Intoleranța la lactoză reprezintă incapacitatea de a digera lactoza, zahărul prezent în lapte și produse lactate. Balonarea este unul dintre simptomele comune ale acestei afecțiuni, cauzată de o deficiență de lactază, enzima responsabilă de descompunerea lactozei în componente mai simple, glucoza si galactoza, pentru a fi absorbite în intestinul subțire.
- Boala celiacă este o afecțiune autoimună în care consumul de gluten provoacă leziuni în intestinul subțire. Glutenul este o proteină găsită în grâu, secară, orz și alte cereale înrudite. Printre simptomele se numără senzația de balonare, diareea și pierderea în greutate, glutenul declanșând deteriorarea vilozităților intestinale. Boala celiaca este o afecțiune cronică și, în prezent, nu are vindecare.
- Afecțiunile hepatice pot cauza balonare sau disconfort abdominal asociat. Ciroza hepatică, insuficiența hepatică sau hepatitele sunt afecțiuni care se caracterizează și prin inflamarea ficatului, iar printre simptomele acestora, se numără balonarea și disconfortul abdominal.
- Dispepsia funcțională, cunoscută și sub denumirea de indigestie funcțională, este o afecțiune a tractului digestiv care se caracterizează prin prezenta simptomelor digestive recurente, cum ar fi balonarea, senzația de plenitudine rapida la masa, arsuri la stomac, eructații și durerea abdominală.
- Gastropareza este o afecțiune în care mușchii stomacului nu se contractă în mod corespunzător, încetinind procesul de golire a alimentelor din stomac. Balonarea poate fi unul dintre simptomele asociate.
- Insuficiența cardiacă este afecțiunea în care inima nu pompează suficient sânge pentru a satisface necesitățile organismului și asta poate duce la acumularea de lichid în diferite părți ale corpului, inclusiv în zona abdomenului.
- Balonarea se poate număra și printre simptomele unor tipuri de cancer, precum cel de sân, ovarian, pancreatic, de colon sau de stomac.
Tratamente pentru prevenirea sau ameliorarea balonării
Modificări ale stilului de viață pot ajuta, în multe cazuri, la diminuarea sau chiar prevenirea balonării.
- Evită guma de mestecat care te poate determina să înghițiți aer suplimentar ce te poate balona.
- Limitează consumul de băuturi carbogazoase.
- Evită alimentele care provoacă gaze, cum ar fi legumele precum varza, fasolea uscată și lintea.
- Mănâncă încet, nu te grăbi și evită să bei cu paiul.
- Utilizează produse lactate fără lactoză, dacă ai intoleranță la aceasta.
- Probioticele și prebioticele au rol în reechilibrarea microflorei intestinale.
Tratamentul contra balonării ține strict de cauza care stă la baza apariției acesteia. Daca este vorba de o afecțiune serioasa implicată, atunci medicul va decide schema de tratament adecvată, însă dacă este vorba de celelalte cauze, care, de altfel, sunt și cele mai comune, atunci exista tratament cu medicamente antibalonare, dar și o serie de remedii naturiste pentru tratament gaze intestinale.
Medicamentele antibalonare au rolul de a ameliora simptomele si de a favoriza eliminarea gazelor din intestine. Astfel, sunt recomandate pastile pentru balonare antispastice, precum Espumisan, cu rol în combaterea crampelor musculare și reducerea disconfortului abdominal, și pastilele pentru balonare antiacide, precum Gaviscon sau Rennie cu rol in reducerea hiperacidității gastrice. Alte medicamente extrem de eficiente în tratament gaze intestinale sunt laxativele, pentru că favorizează tranzitul intestinal și, implicit, flatulența. Sab Simplex este un medicament anti flatulență, pentru tratarea acumulărilor de gaze intestinale. dar și probioticele și prebioticele, acestea având rol în reechilibrarea microflorei intestinale.