Deputata USR, Oana Țoiu, a comentat în emisiunea „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV, subiectul referitor la declarația lui Klaus Iohannis, pe care a făcut-o la Bruxelles, despre „șerpașii noștri”.
„Am încheiat acum 4 minute o întâlnire informală, la care ne-a invitat doamna Von der Leyen, președinta Comisiei. Au participat cancelarul austriac, premierul bulgar și eu, împreună cu șerpașii noștri. A fost o discuție bună, într-o atmosferă pozitivă, dar am putut cu toții să ne dăm seama că mai este mult de negociat până când ajungem la o concluzie care este evident satisfăcătoare pentru toate părțile, fiindcă nu pot să-mi imaginez o decizie care este satisfăcătoare pentru o parte şi complet nesatisfăcătoare pentru altă parte. Deci, nu vreau să intru în detalii, suntem în negocieri, suntem în discuții, mai e de discutat”, a declarat Iohannis.
“Probabil a fost o traducere nefericită dintr-un comunicat de presă în engleză, pentru că în termenii Bruxelles-ului „sherpa” e ceea ce noi numim, adesea, emisar în limba română. Dar dincolo de această traduvicere nefericită, mie mai important mi se pare că președintele Iohannis nu poate să-și imagineze o situație în care ambele părți nu sunt satisfăcute.
Asta înseamnă că dumnealui este satisfăcut de faptul că România nu este acum în Schengen, pentru că noi în această situație suntem acum, în care austriecii au refuzat, și România, din punctul meu de vedere, a ratat o uriașă fereastră de oportunitate în care, dacă nu l-am fi avut pe domnul Bode care își trimitea la diverse conferințe fostul coleg de bancă să joace solitaire la Bruxelles, dacă președintele Iohannis, care este, iată, și vorbitor de limba germană, ar fi făcut efortul unor relații construite mai bine cu Austria, dacă nu ne-am fi trezit șocați la două săptămâni după ce toată lumea anunța triumfător că intrăm în Schengen, că poziția Austriei este împotrivă.
Asta e mult mai important, faptul că domnul Iohannis acum spune că negocierile sunt complicate. Păi sunt complicate pentru că au fost făcute complicat, că nu au fost folosite în momentele în care România avea avantaje pe care le putea folosi. Eu sunt cât se poate de îngrijorată și de Olanda acum, pentru că inclusiv colegii mei europarlamentari au făcut multe eforturi și românii care au făcut o treabă extraordinară în Olanda.
Să schimbăm poziția lui Mark Rutte și a Olandei, care a susținut România, acum cu noile alegeri și cu valul extremist, care a căpătat o susținere uriașă la vot, e neclară și poziția Olandei, în ceea ce privește aderarea României”, a spus Oana Țoiu.