Deși Bucureştiul a atins o incindenţă cumulată a infectărilor pe ultimele 14 zile de 6,13 la mia de locuitori, iar peste pragul de 6 la mie autorităţile pot decide intrarea în carantină a respectivei localităţi, momentan nu se ia în calcul această decizie pentru Capitală.
Duminică, Bucureştiul a atins o incidenţă cumulată a infectărilor cu COVID-19 de 6,13 la mia de locuitori (pe ultimele două săptămâni), în creştere faţă de sâmbătă, când rataera de 5,88.
„În Capitală, cel puţin pentru moment, nu se pune problema intrării încarantină”, a delcaratTraian Berbeceanu, Prefectul Capitalei, precizând că în afară de incidenţa cumulată, mai sunt analizaţi şi alţi indicatori.
„Nu avem în vedere convocarea Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă! Considerăm că măsurile în vigoare în acest moment sunt suficiente. Dacă le respectăm cu stricteţe, vom putea preveni răspândirea coronavirusului”, a declarat Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei, laEuropa FM.
Bucureștiul rămâne pe primul loc în topul infectărilor cu SARS-CoV-2. Potrivit celor mai recente date furnizate de către Grupul de Comunicare Strategică, luni, 4.207 cazuri noi de COVID-19 au fost depistate la nivel național, dintr-un total de 9.938 efectuate în ultimele 24 de ore. Capitala a contabilizat 1307 îmbolnăviri nou confirmate, Municipiul București fiind urmat de județele Brașov – 302 și Constanța – 417.
Afirmațiile prefectului Capitalei au fost întărite, luni, și de premierul României, care spune că există mai mulți indicatori de care se ține cont în luarea unei astfel de decizii, iar totul ține cont de evaluările specialiștilor.
Întrebat dacă există o rată de infectare stabilită, de la care Capitala ar putea fi carantinată, premierul a răspuns: „Sunt mai mulți indicatori care determină decizia de intrare în carantină. Nu există o rată stabilită. Sunt mai mulți parametri. Este o decizie pe care o iau specialiștii, medicii epidemiologi, infecționiști, cei care cunosc foarte bine criteriile în funcție de care se poate lua o astfel de decizie”.
De asemenea, întrebat ce ar însemna, din punct de vedere economic, o decizie de carantinare a Bucureștiului, premierul a răspuns: ”În fiecare decizie de carantinare, contează ce măsuri se iau în interiorul zonei carantinate. Principalul obiectiv al carantinării este acela de a împiedica cetățenii dintr-o zonă cu o rată mare de răspândire să poată să distribuie virusul în altă parte.
Al doilea obiectiv urmărit este reducerea ratei de infectare prin niște măsuri de restricție. De la caz la caz, în funcție de localitate, de evaluările care se fac, se iau decizii în interiroul zonei carantinate. Aceste decizii nu sunt similare în toate localitățile. Atunci când, pe baza analizei făcute de DSP, pe baza metodologiei INSP este necesară carantinarea unei localități, se ia decizia carantinării”, a mai spus Ludovic Orban.
Amintim, 11 localităţi din judeţul Ilfov, care se află în vecinatatea Bucureştiului, sunt în carantină.Este vorba despre Otopeni, Măgurele, Corbeanca, Popeşti Leordeni, Dobroeşti, Mogoşoaia, Bragadiru, Chiajna, Ciorogârla, Clinceni şi Berceni.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, duminică seară, că în București se constată atingerea unei faze de platou în ceea ce privește numărul infecțiilor cu noul coronavirus, semn că măsurile impuse în Capitală în ultimele săptămâni au început să aibă efect, dar nu se poate spune că ”situația este spre bine”.
„În acest moment putem să spunem că nu mai avem această creștere exponențială care a fost, suntem undeva la un platou, cu unele creșteri și scăderi. Deci nu putem să spunem că situația este spre bine în acest moment, dar nici nu putem să spunem că este în creștere așa cum era acum două-trei săptămâni. Măsurile au început să aibă efect”, a declarat Raed Arafat, la Digi 24.
În ceea ce privește posibilitatea carantinării Bucureștiului, șeful DSU a precizat: „Instituirea carantinei se face la propunerea DSP-urilor, dacă se ajunge la anumite criterii ce trebuie întrunite. Mai multe localități au decis să intre în carantină prin decizia Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, altele au ales măsuri suplimentare de control, să mai aștepte impunerea stării de carantină. Nu o impunem de la centru în acest moment, ci este luată decizia pe plan local de către DSP-uri, cu avizul INSP și cu decizia CJSU, urmând ca ordinul să fie semnat de mine și publicat în conformitate cu prevederile legale”